07 February 2016

Επιστροφή στην ειρηνική διατροφή



O Captain! My Captain! Our fearful trip is done;
Walt Whitman

Όταν θα επιστρέψουμε εκεί που ανήκουμε, στην Ειρηνική  διατροφή, ο εφιάλτης θα έχει οριστικά τελειώσει. Θα έχουμε αφήσει πίσω μας τις ημέρες και τις εποχές που δεν ήμασταν ο εαυτός μας και ενεργούσαμε κάτω από ύπουλη, κακόβουλη επιρροή. Το βάρος θα έχει φύγει για πάντα. Θα είμαστε ελεύθεροι, πραγματικά ελεύθεροι για πρώτη φορά στη ζωή μας. Ελεύθεροι από την άρρωστη, άνομη επιθυμία, εξαγνισμένοι ψυχικά, συναισθηματικά, νοητικά και σωματικά.

Τότε θα μπορέσουμε για πρώτη φορά να κάνουμε τον απολογισμό και να αντιληφθούμε ότι το τίμημα που πληρώναμε για μια διατροφή ξένη προς το ανθρώπινο ον και προς το Μητρικό οικοσύστημα ήταν τεράστιο – μας είχε κλέψει ότι πιο πολύτιμο έχουμε: τον πραγματικό μας εαυτό: τον αισθανόμενο άνθρωπο που φέρουμε μέσα μας και του οποίου ο ρόλος είναι να μας κρατά αδιάλειπτα σε επαφή και συνεχώς συνδεμένους με τη σοφία και το γίγνεσθαι του πλανήτη της ζωής.

Τότε θα αντιληφθούμε ότι αυτό που επιφανειακά μας παρουσιαζόταν ως τροφή ήταν ουσιαστικά η συγκάλυψη της καταπίεσης. Δεν τρώγαμε αλλά συντηρούσαμε και στηρίζαμε τις πιο αντιδραστικές αντιλήψεις και συμπεριφορές: η δουλεία, η αδικία, η βία είναι ακατάλληλες προς βρώση.
  

Αναρωτιέσαι πως μπορούσες να έχεις υπάρξει τόσο αποκομμένος, τόσο αποσυνδεμένος, τόσο διχασμένος. Αναρωτιέσαι πως έβρισκες φυσιολογικό να θεωρείς τροφή σου τη λεηλασία της ζωής και τα μη ανθρώπινα ζώα αντικείμενα των οποίων οι ζωές μπορούν να χαραμίζονται στο βωμό αυθαίρετων σκοπιμοτήτων. Αναρωτιέσαι για πολλά, για όλη αυτή την απέραντη ματαιότητα της οποίας υπήρξες μέρος αλλά ταυτόχρονα δοξάζεις την ευλογημένη στιγμή του «εύρηκα»! Τη στιγμή που τελικά αυτό το κάτι που ήταν πάντα εκεί μέσα σου ξεχύθηκε στο προσκήνιο και σε κυρίευσε.

Ήταν η νοσταλγία για επιστροφή γιατί εκ γενετής αυτή η νοσταλγία υπάρχει μέσα μας. Είναι ενσωματωμένη στη φυτοφάγο ανατομία μας και στην αποδεδειγμένη επιστημονικά τάση του ανθρώπου για το καλό. Αυτή η νοσταλγία για επανασύνδεση δεν έπαψε ποτέ να σε καλεί παρά το γεγονός ότι οι Σειρήνες της αποπλάνησης έκαναν τα πάντα για να μην την ακούσεις.

Και τελικά αυτό που στο μέσο μυαλό (το προγραμματισμένο και κατευθυνόμενο) φαντάζει ανέφικτο έγινε εφικτό. Όχι δεν έγινες φυτοφάγος γιατί είσαι φυτοφάγος - έχεις την πεπτική ανατομία του ειρηνικού φυτοφάγου πλάσματος. Απλά επέστρεψες εκεί που πάντα ανήκες: στη διατροφή της ειρήνης (τη φυτοφαγία) που είναι η βάση της ανθρώπινης οντότητας! Επανήλθες εκεί απ’ όπου βίαια είχες ξεκοπεί: στη πραγματικότητα και στην αλήθεια του εαυτού σου και του πλανήτη της ζωής.

 
Μια πρωτόγνωρη αίσθηση πληρότητας, ικανοποίησης, ηδονής καταλαμβάνει μόνιμα το είναι σου. Η επιστροφή στην ειρηνική διατροφή είναι η μοναδική, η κορυφαία ανεκτίμητη εμπειρία της ζωής: δυνατή, απελευθερωτική, λυτρωτική που με δέος συνειδητοποιείς ότι δεν θα έπρεπε με τίποτα να χάσεις στο πέρασμά σου απ’ το κόσμο και μάλιστα ότι το ιδανικό θα ήταν να την είχες βιώσει εκ γενετής ή όσο γίνεται πιο νωρίς. Γιατί πέρα από διατροφή είναι η πραγματική γλώσσα επικοινωνίας με το οικοσύστημα της αισθανόμενης ζωής: είναι το γνώρισμα του απελευθερωμένου από τους μύθους ανθρώπου, αυτού που πλέον γνωρίζει και νοιώθει το νόημα της ειρήνης, της δικαιοσύνης και των υπολοίπων αξίων και βιώνει τη ζωή του βάσει αυτών.

Τώρα πλέον συνειδητοποιείς πόσο απλά μπορεί να δοθεί οριστική λύση στο κακό που γέμισε ο κόσμος μέσα από την διευθέτηση του ζητήματος της τροφής σε ειρηνική βάση. Αυτή η διατροφή μας βγάζει από το κακόβουλο δόγμα της λεηλασίας της ζωής και της κουλτούρας του θανάτου και μας φέρνει στο νέο κεφάλαιο της ειρήνης και του σεβασμού της ζωής. Αυτή είναι η διατροφή που θα επιστρέψει η ανθρωπότητα όταν συνειδητοποιήσει το λάθος του τωρινού μοντέλου που χωρίς δεύτερη σκέψη της επιβάλλεται να ακολουθεί.

Θα έπρεπε να είμαστε ήδη εκεί και υπό άλλες συνθήκες θα ήμασταν ήδη εκεί αντί για τη τραγικότερη συγκυρία που έχει ποτέ βρεθεί ο πλανήτης της ζωής ως αποτέλεσμα του πιο καταχθόνιου σχεδίου που συγκαλύπτεται ως τροφή μας. Η τροφή κατευθυνόμενη από ένα δόγμα μετατράπηκε σε σιωπηλό όπλο και παράγεται αποκλειστικά για να υπηρετήσει όχι τους ανθρώπους αλλά το κυρίαρχο σύστημα και την συνέχισή του. Υπάρχει πρώτα και κύρια για να μας αλώσει ιδεολογικά, να μας ακυρώσει συνειδησιακά, να μας συγχύσει συναισθηματικά και νοητικά και τελικά να μας κάνει πιόνια που άγονται και φέρονται ως ένα τεράστιο, διαχειριζόμενο κοπάδι.

Έτσι, ενώ αναγνωρίζουμε ότι βρισκόμαστε πια σε τρομερό αδιέξοδο, δεν μπορούμε να το συνδέσουμε με την αιτία του που είναι η διατροφή μας. Το μοντέλο που μας επιβλήθηκε έχει βάλει όλο το πλανήτη σε μια απόλυτα αρρωστημένη κατάσταση που έχει τεράστιο αρνητικό αντίκτυπο τον οποίο πρέπει όχι απλά να περιορίσουμε αλλά να εκμηδενίσουμε. Γιατί με το να έχουμε εξοστρακίσει την ειρήνη  από την διατροφή μας, πάμε ουσιαστικά γυρεύοντας να υποστούμε ακόμα πιο τραγικές συνέπειες και να οδηγηθούμε σε ένα καταστροφικό τέλος.

 
Δεν έχουμε άλλη επιλογή: η δύναμη της αγάπης και του σεβασμού της ζωής πρέπει οπωσδήποτε να νικήσει τη δύναμη και τον αυτοματισμό της τωρινής μηχανικής συνήθειας. Και η εσωτερική φωνή δεν παύει να μας λέει ότι η ασέλγεια πάνω στην αισθανόμενη ζωή, η κατάλυση των αξιών και η αδικία δεν μπορούν να συγκαλύπτονται άλλο πια ως τροφή, συνταγή, μαγειρική, συνήθεια ή απόλαυση.

Το ζητούμενο είναι να την ακούσουμε και να πάψουμε να δεχόμαστε την αδικία και το φόνο ως τροφή. Και  τότε θα πάψουμε να δεχόμαστε και κάθε άλλη εξαπάτηση και τελικά ολόκληρο το σύστημα της καταπίεσης (ΣτΚ) γιατί η αλήθεια που κανείς δεν λέει είναι ότι το σύστημα είναι η διατροφή του. Αν σταματήσει αυτή κυρίαρχη διατροφή, δεν μπορεί να υπάρξει το τρέχον σύστημα. Όταν γκρεμιστεί ο μύθος και η πλάνη που θέλει τα ζώα ως τροφή μας, τότε αυτόματα γκρεμίζονται και όλες οι χίμαιρες, όλες οι αυταπάτες, όλες οι φρικαλέες πρακτικές που στοιχειώνουν τον κόσμο μας. Κλείνει για πάντα η θλιβερή παρένθεση της κτηνοτροφίας και αλιείας, της γεωργίας των μεταλλαγμένων, της νόσου και των φαρμακευτικών (θα πέσει κατακόρυφα η ασθένεια) και της πολεμικής βιομηχανίας (θα σταματήσουν οι πόλεμοι για τους πόρους τους οποίους με απόλυτη απ-ληστία μονοπωλεί το τρέχον σύστημα διατροφής). Και θα ανθήσουν αντί για τα επαγγέλματα, τα λειτουργήματα και οι κλάδοι της ειρήνης αφού θα έχουμε περάσει από την εμπόλεμη κατάσταση σε μια ειρηνική. Και έτσι η ειρηνική διατροφή θα είναι και ειρηνική ανατροπή όλου αυτού του κακόβουλου συστήματος που αιώνες τώρα μάταια πολεμάει η ανθρωπότητα.

Αρκετά περπατήσαμε τυφλά σε αυτή τη τραγωδία που πολύ άμεσα και τραγικά πλήττει τα μη ανθρώπινα ζώα αλλά εξίσου ύπουλα και τραγικά πλήττει και τους ανθρώπους. Τώρα, σταθερά και αποφασιστικά επιστρέφουμε στις ρίζες μας, στην ειρηνική διατροφή, και κλείνουμε για πάντα το εφιαλτικό, μαύρο κεφάλαιο της κρίσης και της παρακμής όπου υπήρχαμε ως καρικατούρες του πραγματικού μας εαυτού: ως ξένοι και ως δυνάστες της αισθανόμενης ζωής. Και αναγεννιόμαστε στο νέο κεφάλαιο ενός κόσμου που έχει ειρηνεύσει γιατί έχει επανέλθει η ειρήνη στη βασικότερη βιολογική μας ανάγκη. Αναγεννιόμαστε στο κόσμο που είμαστε προορισμένοι και προικισμένοι να υπάρχουμε: στο κόσμο της περιεκτικής δικαιοσύνης (veganism) για όλους τους αισθανόμενους. Αναγεννιόμαστε στο κόσμο του αισθανόμενου άνθρωπου που υπάρχει μέσα μας που με προσήλωση τιμά τη ζωή και την ενότητα, τη σύνδεση και το χρέος μας προς αυτή.