24 August 2013

Η ευφυής κότα: τα κλωσόπουλα είναι πιο έξυπνα από τα ανθρώπινα νήπια


ΠΗΓΗ: news.com.au


Είναι εύκολο να απορρίψουμε τα κλωσόπουλα ως «χαζά», αλλά αυτά μπορεί να είναι πιο έξυπνα από τα μικρά παιδιά.

Μελέτες δείχνουν ότι οι νεοσσοί μπορεί να αποκτήσουν δεξιότητες, όπως η αριθμητική και ο αυτο-έλεγχος - και ακόμη και γνώση βασικών δομικών κατασκευών. Συνήθως, τα παιδιά πρέπει να φτάσουν στην ηλικία των τεσσάρων για να ολοκληρώσουν κάποιες από αυτές τις δεξιότητες.

Η Christine Nicol, καθηγήτρια ευημερίας των ζώων στο Πανεπιστήμιο του Μπρίστολ η οποία αξιολόγησε 20 χρόνια έρευνας πάνω σε αυτό το θέμα, είπε ότι ήταν λάθος να θεωρούμε τα κοτόπουλα ηλίθια. Αντίθετα, τα συγκεκριμένα πτηνά έχουν «πολλά κρυμμένα βάθη».

Τα κοτόπουλα επιδεικνύουν ευφυή συμπεριφορά μέσα σε λίγες ώρες από την εκκόλαψη, λέει η καθηγήτρια Nicol. Οι φρεσκο-γεννημένοι νεοσσοί είναι σε θέση να κατανοούν τους αριθμούς μέχρι το πέντε. Όταν τους δίνεται η δυνατότητα επιλογής ανάμεσα σε δύο ομάδες από πλαστικά αυγά, σχεδόν πάντα επιλέγουν τη μεγαλύτερη ομάδα, ακόμη και αν η απόφαση ήταν ανάμεσα σε δύο ή τρία αυγά. Και εξακολουθούσαν να επιλέγουν τον μεγαλύτερο αριθμό ακόμα και όταν οι ερευνητές προσπάθησαν να τα εξαπατήσουν με τη μετακίνηση των αυγών από τη μία ομάδα στην άλλη.

Στην έρευνά της με τίτλο, «Η Ευφυής Κότα», η καθηγήτρια Nicol είπε ότι τα πτηνά φαίνεται να γεννιόνται με μια κατανόηση της φυσικής - ιδιαίτερα των δομικών κατασκευών. Αυτό αποδεικνύεται από πειράματα στα οποία έδειχναν σε πρόσφατα εκκολαφθέντες νεοσσούς δύο διαγράμματα ενός κύβου - εκ των οποίων μόνον ο ένας ήταν ακριβής. Οι νεοσσοί έδειξαν περισσότερο ενδιαφέρον για το ακριβές διάγραμμα.

Τα πειράματα δείχνουν ότι οι νεαροί νεοσσοί κατανοούν ότι ένα αντικείμενο που κινείται εκτός οπτικού πεδίου εξακολουθεί να υφίσταται. Αντίθετα, στα μωρά παίρνει μέχρι περίπου ένα έτος για να κατανοήσουν την έννοια ότι το εκτός οπτικού πεδίου δεν σημαίνει έξω από το μυαλό.

Τα κοτόπουλα εμφανίζουν επίσης αυτο-έλεγχο σε πειράματα. Για παράδειγμα, γρήγορα έμαθαν ότι αν περίμεναν περισσότερο χρόνο για να αρχίσουν να τρώνε τροφή, θα τους επιτρεπόταν η πρόσβαση σε αυτήν για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Σε μια μελέτη, το 93% των νεοσσών έδειξαν αυτο-έλεγχο με αυτό τον τρόπο. Τα παιδιά συνήθως δεν το δείχνουν αυτό μέχρι να γίνουν τεσσάρων.

Η Καθηγήτρια Nicol καταλήγει ότι «τα Κοτόπουλα έχουν τη δυνατότητα να έχουν δεξιοτήτες και να αναπτύσσουν ικανότητες που στο ανθρώπινο παιδί μπορεί να πάρει μήνες και χρόνια για να ολοκληρώσει.»