12 October 2012

Η αλήθεια από την πένα ενός εφήβου


Το παρακάτω γράφτηκε από κάποιον έφηβο με το ψευδώνυμο dmpizzo24, Glastonbury, Connecticut στον ιστοχώρο εφηβικής έκφρασης και δημιουργίας Teen Ink. Δυστυχώς το άρθρο κατέβηκε πολύ σύντομα γιατί όπως φαίνεται η αλήθεια ενοχλεί.


Εικόνα που συνόδευε το κείμενο


Προπαγάνδα και βιομηχανική κτηνοτροφία

Καταλαβαίνω πότε μου λένε ψέματα. Απομυθοποίησα το μύθο της νεράιδας των δοντιών στην ηλικία των πέντε, και ήμουν αρκετά τυχερός να έχω γονείς που μου έλεγαν την αλήθεια όταν έπρεπε. Έμαθα να αναμένω απίθανες ιστορίες σαν παιδί και υπερβολές ως πελάτης. Ήταν αναμενόμενο ότι θα μπορούσα να παραπλανηθώ από πωλητές, αρθρογράφους, ακόμη και συγγραφείς. Αλλά ποτέ δεν περίμενα ότι θα συναντούσα την πιο κραυγαλέα μορφή εξαπάτησης - στην τάξη.

Αυτό λέγεται προπαγάνδα. Θυμάμαι να βάζω αυτή τη λέξη στις σημειώσεις μου στο μάθημα της ιστορίας στην πρώτη γυμνασίου.

Στο μάθημα επιλογής «Ζώα στην Γεωργία» της Α’ Λυκείου συναντούσα την προπαγάνδα καθημερινά. Η τάξη μας παρακολούθησε ένα βίντεο που προορίζονταν να «ξεκαθαρίσει» τις φήμες σχετικά με την βιομηχανική κτηνοτροφία. Αυτό το «ντοκιμαντέρ» έδειχνε αγρότες να υπερασπίζονται τις πρακτικές που κάνουν τις επιχειρήσεις τους κερδοφόρες. Ένας κτηνοτρόφος μοσχαριών μας οδήγησε στο σκοτεινό κτίριο όπου τα μοσχαράκια ήταν έγκλειστα, εξηγώντας ότι ο λόγος που ήταν τόσο στενά στριμωγμένα ήταν ότι έτσι θα μπορούσαν να είναι με τους συντρόφους τους. Είναι αλήθεια ότι δεν μπορούσαν να κουνηθούν, ώστε με αυτόν τον τρόπο δεν μπορούσαν να βλάψουν ο ένας τον άλλον. Ο κτηνοτρόφος χτύπησε το χέρι του στο κεφάλι ενός μοσχαριού και εξήγησε ότι η ευημερία τους ήταν η κορυφαία προτεραιότητα του.

Αυτό το ίδιο βίντεο, επίσης, επιχείρησε να διαψεύσει ότι οι βιομηχανικές κτηνοτροφικές μονάδες έχουν αρνητικές επιπτώσεις στο περιβάλλον. Αντί για πραγματικά γεγονότα, το ντοκιμαντέρ χρησιμοποίησε την παλιά καλή Νότια γοητεία. Ένα ψηλόλιγνος άνδρας με φανελένιο πουκάμισο και καουμπόικο καπέλο κοίταζε πέρα ​​στα χωράφια του και μιλούσε επιτηδευμένα ότι οι περισσότεροι άνθρωποι δεν πιστεύουν στην παγκόσμια θέρμανση, και ότι «εάν υπάρχει» δεν προκαλείται από την βιομηχανική κτηνοτροφία.

Αυτό δεν ήταν το μόνο βίντεο που μας έδειξαν, αλλά καθένα είχε παραχθεί είτε από μια κτηνοτροφική ένωση ή μια εταιρεία βιομηχανικής κτηνοτροφίας - ουσιαστικά, κάποιον που θέλει να πουλήσει ένα προϊόν. Υποβλήθηκα σε βίντεο με κοτόπουλα που τους κόβουν το ράμφος, σε αγελάδες που τους κόβουν τα κέρατα, και σε γουρουνάκια που τα ευνουχίζουν, ενώ οι κτηνοτρόφοι με διαβεβαίωναν ότι αυτές οι πρακτικές ήταν «για το καλό των ζώων». Ένα βίντεο έφτασε στο σημείο να συγκρίνει τον ευνουχισμό των χοιριδίων με τον εμβολιασμό ενός παιδιού και πέρασε από μια σκηνή ενός μαινόμενου στον αέρα μικρού χοίρου που τον κρατούσαν από τα πίσω πόδια του σε μια σκηνή με ένα νεαρό αγόρι να κλαίει σε κάποιο ιατρείο.

Από την γραφική θέα των αγροκτημάτων του Νότου μακριά από τις πραγματικές βιομηχανικές μονάδες, μέχρι τις γελοία τραβηγμένες αναλογίες, η προπαγάνδα πάντα δινόταν συστηματικά. Ωστόσο, μέσα σε όλη αυτή την κατήχηση, ποτέ δεν άκουσα κάτι τόσο βασικό όπως ένα στατιστικό στοιχείο. Ο αμυνόμενος της κοπής του ράμφους των κοτόπουλων δεν μας έλεγε ότι τουλάχιστον 100 εκατομμύρια κότες αυγοπαραγωγής θανατώνονται κάθε χρόνο. Ο αρνητής της αύξησης της θερμοκρασίας παρέλειψε να αναφέρει ότι η βιομηχανική κτηνοτροφία είναι υπεύθυνη για την αποδέσμευση τουλάχιστον 40 τοις εκατό περισσότερων αέριων του θερμοκηπίου από ό,τι όλες οι μεταφορές στο κόσμο. Ο κτηνοτρόφος μοσχαρίσιου κρέατος δεν συζήτησε το γεγονός ότι τα μοσχάρια του παίρνονται από τις μητέρες τους, όταν είναι σε ηλικία λιγότερο από μια ημέρα. Και όσο αποκρουστικά ήταν τα κοντινά πλάνα γονιμοποίησης των θηλυκών χοίρων, το υλικό που αυτά τα βίντεο δεν έδειξαν είναι πολύ χειρότερο.

Από τότε που τελείωσα το μάθημα της «Επιστήμης των Ζώων», έχω δει βίντεο για το τι πραγματικά συμβαίνει μέσα σε βιομηχανικές μονάδες: εργαζόμενους που κρατούν μικρά χοιρίδια από τα πόδια τους και  τα χτυπάνε στο τσιμεντένιο πάτωμα. Μια αγελάδα γαλακτοπαραγωγής δεμένη σε ένα στύλο από τα ρουθούνια της, και κατ’ επανάληψη να την κοπανάνε στο κεφάλι με ένα λοστό. Έναν άνδρα να στρίβει το λαιμό ενός κοτόπουλου και στη συνέχεια να το πετάει στην άκρη, ακόμα ζωντανό. Χοίροι να σπαρταράνε από τρόμο καθώς οι εργαζόμενοι του σφαγείου κόβουν με μαχαίρι τους λαιμούς τους. Έχω δει την σκληρότητα του πραγματικού κόσμου της βιομηχανικής κτηνοτροφίας. Έχω δει τη φρίκη που το μάθημα της Επιστήμης των Ζώων προσπάθησε να αποσιωπήσει.

Θα μπορούσε κανείς να ρωτήσει τι κάνει αυτό το βίντεο πιο αξιόπιστο από τα ντοκιμαντέρ που είδαμε στην τάξη. Η απάντηση είναι στο πως και γιατί αυτά τα βίντεο παρήχθησαν. Η απάντηση είναι στο χρήμα, στη ρίζα όλων των κακών. Το χρήμα είναι αυτό που παρακινεί τον κλάδο της κτηνοτροφίας να κάνει τα βίντεο προπαγάνδας για να κρατήσει το κοινό σε άγνοια και πεινασμένο για το προϊόν τους. Αντίθετα, τα βίντεο που δείχνουν παραστατικά την σκληρότητα προς τα ζώα γυρίστηκαν μυστικά, χωρίς προπέτασμα καπνού. Το ντοκιμαντέρ «Γήινοι – Earthlings» της
Nation Earth, το πιο εκτεταμένο και κατατοπιστικό από αυτά, μπορεί να παρακολουθηθεί δωρεάν στο earthlings.com.

Όταν πήρα το μάθημα της «Επιστήμης της Ζωικής Παραγωγής», ήμουν
vegetarian για πέντε χρόνια. Ήξερα αρκετά για να μην λάβω υπόψη μου την προπαγάνδα. Ωστόσο, εάν ήμουν οπλισμένος με λεπτομέρειες θα ήμουν σε θέση να μιλήσω περισσότερο στην τάξη. Τουλάχιστον, θα μπορούσα να είχα θέσει περισσότερα ερωτήματα.

Για παράδειγμα, το γενικό συμπέρασμα στο μάθημα της «Επιστήμης της Ζωικής Παραγωγής» ήταν ότι η ζωή ενός ζώου αξίζει λιγότερο από εκείνη του ανθρώπου. Και γιατί όχι; Τελικά, παρά την εξαντλητική μελέτη μας για την αναπαραγωγική τους περίοδο, ποτέ δεν διδαχθήκαμε για τη νοημοσύνη ενός κοτόπουλου. (Οι κότες έχουν τις καλύτερες επιδόσεις από ό,τι τα περισσότερα κατοικίδια ζώα σε γνωστικά τεστ.) Επίσης εμείς εμμείναμε δυσανάλογα στη διαφορά μεταξύ του πρώτου και του τέταρτου στομάχου της αγελάδας, αλλά δεν καταφέραμε να συζητήσουμε για την εξαιρετική μνήμη της. (Η αγελάδα μπορεί να θυμηθεί ένα πρόσωπο για χρόνια - συμπεριλαμβανομένου του προσώπου του κλεμμένου μοσχαριού της, ή της συντριμμένης μητέρας της). Το διαγώνισμα στους χοίρους μας ζήτησε να κατηγοριοποιήσουμε τις μεθόδους της τεχνητής γονιμοποίησης τους, αλλά δεν υπήρχε ερώτηση σχετικά με το πώς αυτό το ζώο είναι πιο έξυπνο από ένα τρίχρονο παιδί.

Όχι, αυτό το είδος των πληροφοριών θα συγκινούσε την καρδιά μας, θα μας έκανε να νιώσουμε κάτι για τα ζώα που τόσο συχνά αντιμετωπίζονται ως μη αισθανόμενα. Αυτό θα σήμαινε ότι ένα ζώο δεν είναι άνευ αξίας, κάτι που θέτει το ερώτημα: με ποιον συντελεστή αξίας είναι οι άνθρωποι καλύτεροι από τα ζώα; Ο θάνατος 10 ζώων θα σε έκανε να αισθανθείς τόσο άσχημα όσο ενός ανθρώπου; Ή μήπως 50; Εκατό; Διακοσίων ζώων;

Αναρωτιέμαι πώς ο δάσκαλός μου θα είχε απαντήσει το ερώτημα αυτό, δεδομένου ότι ο μέσος μη φυτοφάγος καταναλώνει μεταξύ 1.000 και 3.000 ζώων της ξηράς στην διάρκεια της ζωής του.

Πρέπει να πω ότι η καλύτερη άμυνα ενάντια στην προπαγάνδα δεν είναι να γνωρίζεις τον ορισμό της ή τις διαφορετικές μεθόδους της. Αναμφίβολα, η καλύτερη άμυνα ενάντια στην προπαγάνδα είναι να μάθεις την αλήθεια.