27 June 2011

Εν δυνάμει βίγκαν!


Μπορεί να ζούμε στην χειρότερη συγκυρία για τα μη ανθρώπινα ζώα και η κάθε μέρα που περνάει να γίνεται ακόμη πιο δυσμενής γι αυτά αφού ο πληθυσμός των ανθρώπων αυξάνεται και η συντριπτική πλειοψηφία όσων γεννιούνται εντάσσονται αυτόματα στην πλευρά της κατανάλωσης ζωικών και συνεπώς της εκμετάλλευσης των ζώων και είναι πιθανό να παραμείνουν εκεί για πάντα ή για χρόνια μέχρι να έρθει η στιγμή της επίγνωσης και της αμφισβήτησης.

Μπορεί να ζούμε σε μια εποχή περιθωριοποίησης των αξιών που επιχειρεί να γκρεμίσει και την τελευταία εστία εναντίωσης στην εκμετάλλευση και βάλλει κατά του veganism με κάθε τρόπο και μέσο προσπαθώντας να τον εκτοπίσει στη σφαίρα του ανέφικτου και του ουτοπικού.

Ενδέχεται επίσης η παγκόσμια οικονομική κρίση να στρέψει τον κόσμο ακόμα πιο έντονα στην απαξίωση των ζώων και στις ζωικές τροφές ως τελευταία «απόλαυση».

Παρόλα αυτά δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι οι προϋποθέσεις του veganism εξακολουθούν να υπάρχουν και ότι όλη η κατάσταση είναι ρευστή και γι αυτό αναστρέψιμη και η προοπτική για έναν βίγκαν κόσμο ζωντανή.

- Η βασικότερη προϋπόθεση είναι ότι ο veganism είναι μια απλή φιλοσοφία που δεν χρειάζεται να είναι κανείς διανοούμενος για να την κατανοήσει και η οποία μπορεί να συγκινήσει και να εμπνεύσει.

- Επιπλέον, κάθε άνθρωπος καλής θέλησης αποστρέφεται την αδικία και με βάση την ορθή λογική μπορεί να αναγνωρίσει ότι αυτό που γίνεται στα ζώα είναι άδικο.

- Επίσης η φυσιολογία του ανθρώπινου σώματος ως φυτοφάγος συνάδει με αυτήν την θέση.

- Και επιπλέον τα πρακτικά ζητήματα που άπτονται του vegan τρόπου ζωής(φυτικές τροφές, ένδυση, κλπ) είναι ήδη διευθετημένα και λυμένα.

Επομένως ο πλανήτης είναι εν δυνάμει βίγκαν και ο veganism μπορεί να εκδηλωθεί μαζικά σε ανύποπτο χρόνο και να συμπαρασύρει την ανθρώπινη κοινωνία σαν ντόμινο.

Όλο το παιχνίδι είναι δυναμικό και γι αυτό απρόβλεπτο και παίζεται στο πεδίο του να ενεργοποιηθούν αυτές οι προϋποθέσεις.

Ο κόσμος τελεί υπό κατοχή πρώτα και κύρια ιδεολογική, όμως ανά πάσα στιγμή μέσα σε κάθε μυαλό μπορεί να ξεπηδήσει η εναντίωση και να γίνει η προσωπική ανατροπή με το σύστημα της εκμετάλλευσης, αφού όλοι είμαστε σε μια πορεία εξέλιξης επηρεαζόμενη από πολλούς παράγοντες.

Σε ένα υποθετικό σενάριο όπου δεν θα υπήρχαν συμφέροντα και χειραγώγηση της σκέψης θα ήμασταν σχεδόν όλοι βίγκαν, ενώ στο πιο αισιόδοξο σενάριο ενός κόσμου που θα όριζε την πορεία του με βάση την αρχή της μη εκμετάλλευσης, θα ήταν ενσυνείδητα πλέον βίγκαν οι πάντες.

Στην τρέχουσα συγκυρία το σύστημα της εκμετάλλευσης φαίνεται να είναι παντοδύναμο και να έχει το πάνω χέρι αφού συνεχώς εξαπλώνεται και εδραιώνεται και ισοπεδώνει στο πέρασμά του κάθε αντίσταση. Όμως ποτέ καμία καταπίεση δεν ήταν αήττητη και δεν είναι δυνατόν να εξαπατώνται και να χειραγωγούνται οι πάντες για πάντα.

Η κοινωνία και οι άνθρωποι είναι κάτω από την επιρροή μιας πλάνης και η συνείδηση, όπως ένα ελατήριο, έχει τεντωθεί σε μια άβολη θέση έντασης στην οποία όμως δεν μπορεί να παραμείνει για πολύ και είναι προορισμένη να επανέλθει στην φυσιολογική θέση ισορροπίας και ηρεμίας και εκεί όπου πραγματικά ανήκει, δηλαδή στην μη εκμετάλλευση και στον σεβασμό της ζωής.

Έτσι ο veganism δειλά αλλά σταθερά αναδύεται στην επιφάνεια, όπως και άλλες ακόμα θετικές ιδέες που μπορούν να συμβάλλουν σε έναν καλύτερο κόσμο. Μέσα από την εποχή της μέγιστης απελπισίας και απογοήτευσης όταν όλοι οι αρνητικοί δείκτες έχουν μπει βαθιά στο κόκκινο, έχει ήδη αρχίσει να διαγράφεται μια άλλη προοπτική.

Η ελπίδα υπάρχει γιατί ο veganism δεν είναι κάτι άγνωστο και αδοκίμαστο αφού εφαρμόζεται ήδη για 66 χρόνια από αρκετά εκατομμύρια ανθρώπους στον πλανήτη, ενώ πολύ κοντά στο όραμα ενός βίγκαν κόσμου (από διατροφική άποψη) ήταν οι περισσότερες χώρες μέχρι και πριν λίγες δεκαετίες μιας και άνθρωποι ήταν πρακτικά φυτοφάγοι, καταναλώνοντας ελάχιστες ζωικές τροφές (μόλις το 2% της συνολικής διατροφής τους).

Ακόμη ο veganism είναι μια νέα εξέλιξη για την ανθρωπότητα και ουσιαστικά βρίσκεται στο ξεκίνημά του σαν κίνημα. Και οι δυσκολίες που έχει αντιμετωπίσει μέχρι σήμερα του έχουν δώσει την απαραίτητη εμπειρία για να προχωρήσει ακόμα πιο σίγουρα και συνετά.

Η προοπτική ενός βίγκαν κόσμου είναι ζωντανή και η συγκυρία επιβεβαιώνει συνεχώς ότι αυτή η προοπτική δεν μπορεί να περιμένει άλλο.

Κάθε λεπτό που περνάει συμβαίνει κάτι τελείως παρανοϊκό, επώδυνο και αδικαιολόγητο που πρέπει επιτέλους να αντιμετωπίσουμε με ειλικρινές ενδιαφέρον και υπευθυνότητα.

Είναι καιρός να δούμε το ζήτημα με την απλότητα που το είδαν και οι θεμελιωτές του veganism αλλά και τόσοι άλλοι από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα.

Δεν χρειάζεται να κάνουμε δύσκολους συλλογισμούς, μόνο την απλή σκέψη ότι μπορούμε να ζήσουμε χωρίς να εκμεταλλευόμαστε τα μη ανθρώπινα ζώα και να αποσυνδεθούμε για πάντα από τον τεράστιο μηχανισμό που στηρίζει και παράγει ακριβώς αυτήν την αντίληψη.

Καλώς ήλθατε στον βίγκαν κόσμο!