23 May 2011

Είμαστε βυζανιάρικα των άλλων ζώων;


Από το βιβλίο*
The 80/10/10 Diet
του
Dr. Douglas N. Graham


Αμφιβάλλω ότι βύζαξαν ποτέ οι άνθρωποι άμεσα από βοοειδή, κατσίκες, φοράδες, καμήλες, πρόβατα και άλλα ζώα. Και, φυσικά, μόνο η ιδέα του να γίνει αυτό είναι απεχθής για την διάθεσή μας.

Η πρακτική της κατανάλωσης ζωικού γάλακτος ως τακτικό μέρος της ενήλικης διατροφής μας υπάρχει μόνο μερικές εκατοντάδες χρόνια. Για τις περισσότερες οικογένειες, πριν από την έλευση του κινητήρα εσωτερικής καύσης, δεν ήταν δυνατόν να οργώσουν, να σπείρουν, και να συγκομίσουν επαρκή σιτηρά που να μπορούν να υποστηρίξουν πάνω από μια αγελάδα ή δύο. Η χορήγηση στα παιδιά γάλακτος αγελάδας αντί του μητρικού γάλακτος αποτελεί επίσης μια σχετικά νέα πρακτική που χρονολογείται μόλις διακόσια περίπου χρόνια.

Ορισμένοι αραβικοί και αφρικανικοί λαοί έχουν χρησιμοποιήσει ζωικό γάλα για αιώνες, αλλά η χρησιμοποιούμενη ποσότητα ήταν εξαιρετικά περιορισμένη. Είναι αλήθεια, ορισμένοι λαοί, όπως οι Μασάϊ, ζουν ουσιαστικά με γάλα και αίμα, αλλά αυτά δεν είναι σε καμία περίπτωση οι φυσικές τροφές μας. Πράττουν έτσι κατά κύριο λόγο από την έλλειψη άλλων εύκολα διαθέσιμων τροφών.


Κανένα άλλο ζώο στη φύση δεν πίνει το γάλα ενός άλλου είδους. Τα ζώα γνωρίζουν ενστικτωδώς ότι το γάλα από τις μητέρες τους είναι η τέλεια τροφή για να υποστηρίξει την ταχεία ανάπτυξή τους και να τους παρέχει το ακριβές θρεπτικό μείγμα που απαιτούν τα αναπτυσσόμενα σώματά τους. Δεν είμαστε περισσότερο σχεδιασμένοι για το αγελαδινό γάλα από ό,τι για το γάλα ενός χοίρου ή το γάλα των αρουραίων ή το γάλα της καμηλοπάρδαλης ... ή το αντίστροφο.

Η κατανάλωση γάλακτος είναι παθογόνος. Αν το γάλα και τα γαλακτοκομικά προϊόντα διακόπτονταν σήμερα, εκατομμύρια άνθρωποι θα σταματούσαν να υποφέρουν από ασθένειες και παθολογικές καταστάσεις μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα.13 Στην πραγματικότητα, εάν σταματούσε αυτή και μόνο η διατροφική πρακτική, τα νοσοκομεία σχεδόν θα άδειαζαν και οι αίθουσες αναμονής των ιατρείων θα ήταν ως επί το πλείστον κενές.

Οι άνθρωποι είναι σίγουρα σχεδιασμένοι από τη φύση ως θηλάζοντα πλάσματα - αλλά μόνο για τα πρώτα έτη της ζωής τους, και μόνο για το γάλα της δικής τους μητέρας. θα κάναμε στους εαυτούς μας μια αστρονομική χάρη, αν είχαμε την κοινή λογική να σταματήσουμε την κατανάλωση του γάλακτος μετά την ηλικία του απογαλακτισμού, όπως άλλωστε κάνει και κάθε άλλο πλάσμα στη Γη που πίνει γάλα.

............................

*Κεφάλαιο 1: Καθορίζοντας την πραγματική διατροφική μας φύση (Determining Our True Dietary Nature), σελίδα 23

13-Επισκεφτείτε την σελίδα http://www.pcrm.org/health/veginfo/dairy.html για μια πληθώρα πληροφοριών σχετικά με την τοξικότητα του ζωικού γάλακτος για τους ανθρώπους κάθε ηλικίας.

..........................
..........................


Η απληστία ορισμένων για κέρδος έγινε βιομηχανία. Η βιομηχανία έγινε οικονομική δύναμη.  Η οικονομική δύναμη έγινε διαφήμιση και διαπλοκή με την επιστήμη και την κυβέρνηση. Η διαφήμιση έγινε η «γνώση» του μέσου ανθρώπου. Η διαπλοκή με την επιστήμη έγινε «έρευνες» που αποδεικνύουν πόσο «υγιεινό» είναι το «προϊόν». Η διαπλοκή με την κυβέρνηση έγινε επιδότηση με τα χρήματα των φορολογουμένων και κυβερνητική οδηγία κατανάλωσης των συγκεκριμένων «προϊόντων». Έτσι καθιερώθηκε η εκμετάλλευση και το δράμα των μη ανθρώπινων ζώων, από την αρχική απληστία κάποιου.

(Ο άπληστος άνθρωπος θα ήθελε εάν μπορούσε να υποδουλώσει όλα τα ζώα και να τα θέσει υπό εκμετάλλευση, αλλά ευτυχώς πολλά ζώα δεν είναι δυνατόν να ζήσουν σε καθεστώς «εξημέρωσης» και έτσι κατά κάποιο τρόπο γλιτώνουν τα χειρότερα – βλέπε π.χ. μπλε φάλαινα η οποία παράγει έως και 500 λίτρα γάλα την ημέρα – η απόλυτη «μηχανή» για τον επιχειρηματία, τον επενδυτή ή όπως αλλιώς λέγεται ο κοινός καταστροφέας της ζωής).

Το τραγικό όμως είναι ότι αυτή η νοσηρή απερισκεψία και απληστία παραμένει ακλόνητη και αδιαμφισβήτητη, άσχετα εάν προξενεί την υποδούλωση, την εκμετάλλευση και την δολοφονία πλασμάτων που γνωρίζουμε πολύ καλά ότι αισθάνονται τα πάντα όπως κι εμείς.

Και πέρα από απληστία είναι επίσης καθαρή βλακεία, γιατί για βλακεία πρόκειται όταν δημιουργείς μια τέτοια ανισορροπία και ανωμαλία στο οικοσύστημα αλλά και τόσο άσκοπο μαρτύριο στα μη ανθρώπινα ζώα για να πάρεις υποτίθεται ασβέστιο, το οποίο είμαστε προορισμένοι να παίρνουμε απλά, εύκολα και αβασάνιστα από άλλες πηγές.

Αυτό που επαληθεύεται για ακόμη μια φορά είναι ότι ανακατευόμαστε εκεί που δεν πρέπει και τα κάνουμε χάλια. Παρεμβαίνουμε σε μια φυσική διαδικασία μόνο και μόνο για να κάνουμε τα εύκολα, δύσκολα και  τα ευχάριστα, δραματικά.

Η ανθρώπινη βλακεία και απληστία φτάνει στο αποκορύφωμά της στην περίπτωση της εκμετάλλευσης των μη ανθρώπινων ζώων, και αυτό το πολύ κακό για το τίποτα τελικά μεταφράζεται σε τραγικές παράπλευρες απώλειες πρώτα και κύρια για τα ζώα αλλά και για τους τόσο εύπιστους στην προπαγάνδα ανθρώπους.