10 March 2011

Τα πρόβατα είναι πολύ πιο έξυπνα από ότι πιστεύουμε


Ερευνητές του Πανεπιστημίου του Cambridge έθεσαν μια σειρά τεστ σε ορεσίβια πρόβατα Ουαλίας και κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι τα συγκεκριμένα ζώα – για τα οποία γενικά δεν πιστεύεται ότι είναι πολύ έξυπνα - είναι πράγματι τόσο ευφυή όσο και μερικά τρωκτικά, πίθηκοι και σε κάποια τεστ όσο και οι άνθρωποι.

Χρωματιστοί κάδοι που περιείχαν είδη τροφής τοποθετήθηκαν μπροστά από τα πρόβατα. Όταν αυτά έμαθαν ποια χρώματα αντιστοιχούσαν στις διαφορετικές τροφές, τότε οι τροφές τοποθετήθηκαν σε διαφορετικούς κουβάδες. Τα πρόβατα χρειάστηκαν το ίδιο χρονικό διάστημα για να μάθουν την νέα χρώμα προς τροφή σχέση όσο χρειάστηκαν οι πίθηκοι και τα τρωκτικά. Ένας από τους ερευνητές διεξάγει τώρα δοκιμές για να δει αν τα πρόβατα κάνουν σχέδια για το μέλλον. (Αν το κάνουν, θα έχουν ξεπεράσει μερικούς ανθρώπους – οι οποίοι, για παράδειγμα, δεν σχεδιάζουν για τη συνταξιοδότησή τους).

Ο καθηγητής Jenny Morton δήλωσε: «Οι δοκιμές μας έδειξαν ότι μπορούν να κάνουν αυτό που είναι γνωστό ως εκτελεστική λήψη αποφάσεων. Κοιτάξαμε αν ήταν σε θέση να κατανοήσουν τους κανόνες και τα βάλαμε να κάνουν αυτό που είναι γνωστό ως εργασία διάκρισης επιλογής. Όταν, όμως, αλλάξαμε τους κανόνες, συμπεριφέρθηκαν λίγο πολύ ως άνθρωποι στο ότι προβληματίστηκαν που εμείς αλλάξαμε αυτούς τους κανόνες »(Πηγή: BBC).

Οι ερευνητές επικεντρώθηκαν στα πρόβατα για να δουν αν θα ήταν καλά υποκείμενα για περαιτέρω μελέτες που θα μπορούσαν να σχετίζονται με την νόσο του Huntington στον άνθρωπο. Η νόσος του Huntington είναι μια γενετική διαταραχή του εγκεφάλου που κάνει τα νευρικά κύτταρα στον εγκέφαλο να εκφυλίζονται. Μπορεί να προκαλέσει άνοια, απώλεια μνήμης, παράνοια, σύγχυση, ευερεθιστότητα, και ασυνήθιστες σωματικές κινήσεις.

Έτσι, για άλλη μια φορά, μια ανθρώπινη παραδοχή για τη νοημοσύνη των ζώων έχει αποδειχθεί λάθος. Αυτή η ανακάλυψη έχει προσθέσει περισσότερα αποδεικτικά στοιχεία στο θέμα, ότι δηλαδή υπάρχουν πολλά για τα ζώα που δεν καταλαβαίνουμε.

ΠΗΓΗ: care2.com
…………………………..

* Η αναδημοσίευση του συγκεκριμένου άρθρου δεν σημαίνει σε καμία περίπτωση την αποδοχή από το παρόν ιστολόγιο των πειραμάτων ή των μελετών σε ζώα (πέρα ίσως από την εξ αποστάσεως και χωρίς να γίνεται αντιληπτή παρατήρηση στην άγρια Φύση) και γίνεται αποκλειστικά και μόνο για να φανεί για μια ακόμη φορά η λανθασμένη, κυριαρχική και στερεοτυπική αντίληψη του ανθρώπου για το συγκεκριμένο είδος ζώων(πρόβατα) αλλά και γενικότερα για τα μη ανθρώπινα ζώα.