09 January 2011

Μανία ζωοκτονίας

Photo: ALAMY

Σύμφωνα με πρόσφατο ρεπορτάζ της εφημερίδας Telegraph η Ν. Κορέα θανάτωσε πάνω από ένα εκατομμύριο βοοειδή και χοίρους λόγω της νόσου των ποδών και στόματος (Foot and mouth disease).

Μάλιστα γράφει χαρακτηριστικά ότι «εκατοντάδες χιλιάδες εργάζονται νυχθημερόν για να σφαγιάσουν τα ζώα».

Η είδηση είναι φρικιαστική και μόνο που την διαβάζει κανείς και θυμίζει αντίστοιχες μαζικές εξοντώσεις ζώων που έχουν γίνει με την γρίπη των χοίρων, των πτηνών, και όποιας άλλης νόσου έχει πλήξει τα ζώα εξαιτίας της μανίας του ανθρώπου να τα φυλακίζει και να τα εκμεταλλεύεται. (Χαρακτηριστικά, τα άγρια ζώα τα οποία ζουν ελεύθερα στη φύση, πλήττονται από ελάχιστες ασθένειες, οι οποίες ως επί το πλείστον ξεπερνιούνται.)

Αν και τα παραπάνω νούμερα δεν είναι παρά σταγόνα στον ωκεανό μπροστά στην μαζική γενοκτονία ζώων για τροφή του ανθρώπου που συμβαίνει σε ετήσια βάση παγκοσμίως και περιλαμβάνει πάνω από 55 δις ζώων της στεριάς και πάνω από 90 δις ζώων της θάλασσας, παρόλα αυτά δεν παύουν να είναι ασύλληπτα νούμερα που έχουν να κάνουν με έμβια, αισθανόμενα όντα.

Αυτά τα νούμερα αντιστοιχούν σε ζωές και μάλιστα ζωές που δεν χρωστάνε σε τίποτα να υφίστανται ένα απαράδεκτο από κάθε άποψη καθεστώς υποδούλωσης, το οποίο περιλαμβάνει την κάθε είδους αυθαίρετη συμπεριφορά.

Όμως το απόλυτα ανησυχητικό και φρικιαστικό είναι ότι η συγκεκριμένη κατάσταση και το συγκεκριμένο καθεστώς γίνονται αποδεκτά από την ανθρωπότητα με μια απόλυτη φυσικότητα σαν να μην συμβαίνει τίποτα.

Και βέβαια πως να μη γίνονται όταν μέσα στην ίδια ενότητα που το συγκεκριμένο μέσο μαζικής ενημέρωσης αναφέρει το γεγονός αυτό χωρίς το παραμικρό ίχνος αμφισβήτησης για την χρήση και την εκμετάλλευση των ζώων, χωρίς την παραμικρή νύξη ότι τα ζώα δεν είναι τροφή του ανθρώπου, μεροληπτικά και προκλητικά προωθούνται γεύματα που είναι το αποτέλεσμα της εκμετάλλευσης ζώων.

Έτσι για άλλη μια φορά επιβεβαιώνεται ότι όχι απλά δεν υπάρχει καμία διάθεση να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα, αφού καταρχάς δεν φαίνεται  ούτε παρουσιάζεται ως πρόβλημα, αλλά αντίθετα φαίνεται να υπάρχει η διάθεση συνεχώς να μεγεθύνεται και να εξαπλώνεται σαν να είναι κάτι που πρέπει να υπάρχει στην ζωή μας.

Αλήθεια τι έτρωγε η ανθρωπότητα πριν από 40-50 χρόνια; Γιατί ξαφνικά περάσαμε σε μιαν άλλη διατροφή γεμάτη ζωικά και τι δουλειά έχουν τα ζώα να βρίσκονται υπό το καθεστώς εκμετάλλευσης του ανθρώπου, να αναπαράγονται τεχνητά κατά δισεκατομμύρια και να έχουν μετατραπεί σε βιομηχανία δήθεν διατροφής του ανθρώπου;

Σύμφωνα με τον πανεπιστημιακό καθηγητή Robert Albritton στο βιβλίο του Let Them Eat Junk - How Capitalism Creates Hunger and Obesity (Ας τους να τρώνε σκουπίδια – Πως ο καπιταλισμός δημιουργεί την πείνα και την παχυσαρκία) έχουμε να κάνουμε με το λεγόμενο Meatification δηλαδή την επιβολή της κρεατοφαγίας και των ζωικών προϊόντων.

Αυτή η επιβολή έγινε δυνατή χάρη στο πετρέλαιο, το οποίο προσέφερε την ενέργεια για να καλλιεργούνται τα 20 κιλά σόγιας ή καλαμποκιού που απαιτούνται για να παραχθεί το 1 κιλό κρέας, ενώ ταυτόχρονα όμως δημιουργείται τεράστιο περιβαλλοντικό κόστος με την καταστροφή δασών, την μόλυνση των υδάτων αλλά και πολλά άλλα προβλήματα μέχρι την παχυσαρκία και την πείνα.

Όλη αυτή η παραγωγή είναι σε βάρος του πλανήτη συνολικά, είναι μια τεχνητή κατάσταση που συντηρείται αφενός επειδή υπάρχει πετρέλαιο αλλά το κυριότερο επειδή υπάρχει ακόμα η ανοχή του κόσμου μπροστά στο πολύπλευρο αυτό έγκλημα. Είναι μια φούσκα η οποία όσο πιο γρήγορα σκάσει, τόσο το καλύτερο για τον πλανήτη, τα ζώα και την πλειοψηφία των ανθρώπων που μόνο ζημιωμένοι είναι από αυτήν την κατάσταση.

Μέχρι να συμβεί αυτό η ανθρωπότητα θα στέκεται απαθής μπροστά σε όλον αυτό τον παραλογισμό και στις ανεξήγητες μανίες του ανθρώπου για καταστροφή και αυτοκαταστροφή, στην μανία να σκορπάει τον θάνατο χωρίς λόγο και κατόπιν να τον καταγράφει ως μια ψυχρή στατιστική.

............................


Ένα δεύτερο θέμα των ημερών είναι το λεγόμενο Aflockalypse δηλαδή ο μυστηριώδης, ανεξήγητος, μαζικός θάνατος πτηνών που πέφτουν από τον ουρανό καθώς επίσης και ο θάνατος ψαριών σε διάφορες περιοχές του κόσμου.

Κάποιοι σπεύδουν να το αποδώσουν στο κρύο αλλά είναι πράγματι έτσι; Δεν είναι προσαρμοσμένα στο κρύο τα άγρια ζώα; Μήπως σχετίζεται άμεσα με τον περιβαλλοντικό αντίκτυπο της κτηνοτροφίας αλλά και με διάφορες μυστικές δραστηριότητες κάποιων και αποκρύπτεται;