08 March 2009

Δυναμική Αβλάβεια: Πολύ παραπάνω από την απουσία πόνου ή βασάνου


Dynamic Harmlessness






Όταν ο H. Jay Dinshah ίδρυσε την Αμερικανική Vegan Society το 1960, ερμήνευσε το vegan ιδανικό της μη-εκμετάλλευσης ως ahimsa, ή "Δυναμική Αβλάβεια." Αυτό παραλληλίζεται με αυτό που γράφουν η Barbara Smith και ο Keith Tudor, ότι δηλαδή "η μη εκμετάλλευση μπορεί να αντιμετωπισθεί ως μέρος της... δέσμευσης του να μην προκαλούμε καμία ζημιά ή κακό."

Η Δυναμική Αβλάβεια είναι κάτι περισσότερο από την "μείωση του πόνου/βασάνου," επειδή ο πόνος είναι μόνο ένα σύμπτωμα της βλάβης. Ένα παυσίπονο θα μειώσει τον πόνο, αλλά δεν θα ξαναφτιάξει ένα σπασμένο κόκκαλο, ούτε, το πιο σημαντικό, θα κάνει τίποτα για αυτό που ίσως προκαλεί τα σπασμένα κόκκαλα.

Έτσι η Δυναμική Αβλάβεια πρέπει να επιδιώξει να καταργήσει τις αιτίες στη ρίζα του πόνου. Κατά συνέπεια, η Αμερικανική Vegan Society, στο βιβλιαράκι της Veganism: Getting Started (Χορτοφαγία: Ξεκινώντας την), διακήρυξε:

"Οι Vegan στόχοι είναι κάτι πολύ περισσότερο από απλά την "ευημερία των ζώων", με λίγο περισσότερη τροφή για τους σκλάβους, καθαρότερα κλουβιά, ή άλλο ένα κιβώτιο επιδέσμων για να επιθέσουμε στον καρκίνο τελικού σταδίου που είναι η ζωική σκλαβιά και εκμετάλλευση. Εν ολίγοις, είμαστε υπέρ της κατάργησης(abolitionists) της εκμετάλλευσης, εν τούτοις χωρίς την άσκηση βίας, γιατι ο τρόπος που φέρνουμε κάτι εις πέρας είναι τόσο σημαντικός όσο αυτό που κάνουμε (και συχνά πιό σημαντικός)."

Και η Leslie Cross, αντιπρόεδρος της Αγγλικής Vegan Society, έγραψε ότι "ο veganism δεν είναι τόσο ευημερία όσο απελευθέρωση, για τα πλάσματα και για το μυαλό και την καρδιά της ανθρωπότητας. Όχι τόσο μια προσπάθεια για να καταστεί η παρούσα σχέση ανεκτή, όσο μια ασυμβίβαστη αναγνώριση ότι επειδή είναι κυρίως σχέση αφέντη και σκλάβου, πρέπει να καταργηθεί προτού μπορέσει να χτιστεί κάτι καλύτερο και πιό εξευγενισμένο."

Όπως σημείωσε η Cross, ο veganism δεν είναι "μια προσπάθεια για να καταστεί η παρούσα σχέση ανεκτή." Ο Dr. Martin Luther King, Jr., είπε κάτι ανάλογο όσον αφορά την καταπίεση των Μαύρων στις ΗΠΑ σημειώνοντας ότι, " η Λευκή Αμερική δεν είναι ακόμη ούτε καν ψυχολογικά οργανωμένη για να κλείσει το χάσμα — ουσιαστικά, επιδιώκει μόνο να το καταστήσει λιγότερο επίπονο και λιγότερο προφανές."