02 February 2009


Ζώα: Αισθανόμενα όντα - όχι τροφή


Υπάρχουν λίγα που χωρίζουν τους ανθρώπους από τα άλλα αισθανόμενα όντα

όλοι αισθανόμαστε τον πόνο, όλοι αισθανόμαστε τη χαρά,

όλοι ποθούμε βαθειά να είμαστε ζωντανοί και να ζούμε ελεύθεροι,

και όλοι μοιραζόμαστε αυτόν τον πλανήτη από κοινού.


Γκάντι

Κάθε ζωή στην φύση έχει νόημα. Αν δεν είχε, δεν θα υπήρχε. Και κανένα ζώο δεν δημιουργήθηκε για τις ανάγκες κάποιου άλλου, αλλά εξελίχθηκε αυτοτελώς για τους δικούς του σκοπούς. Η φύση δημιούργησε ελεύθερα και αυτόνομα πλάσματα, τα οποία δεν χρειάζονται τον άνθρωπο για να ζήσουν, αφού είναι υπερεπαρκώς εξοπλισμένα για να εκπληρώσουν τον ρόλο για τον οποίο έχουν δημιουργηθεί. Τα ζώα είναι αισθανόμενα όντα που μπορούν να νοιώσουν πόνο και άλλα συναισθήματα, αγαπούν την ζωή τους και ο σκοπός τους δεν είναι να ζήσουν ως αντικείμενα προς όφελος των ανθρώπων.


Μόνο οι ανθρωποκεντρικές αντιλήψεις είναι αυτές που θέλουν τα άλλα όντα του πλανήτη ως μέσα για την εξυπηρέτηση των σκοπών μας. Αλλά στην πραγματικότητα δεν χρειαζόμαστε υπηρέτες στην ζωή μας, ούτε τα ζώα είναι εδώ ως αναλώσιμοι πόροι για την ευκολία, την συνήθεια ή την απόλαυση μας.


Τα ζώα που υφίστανται εκμετάλλευση από τον άνθρωπο, υπάρχουν στον πλανήτη για πολλά εκατομμύρια χρόνια, πολύ πριν εμφανιστεί στην Γη το ανθρώπινο είδος. Έζησαν επιτυχημένα και αρμονικά μέχρι την μοιραία στιγμή της υποδούλωσης τους ή εξημέρωσης όπως μας αρέσει να λέμε 10.000 χρόνια πριν, η οποία ήταν η απαρχή των δεινών τους. Έκτοτε ζουν ένα κατήφορο ολοένα εντεινόμενης κακοποίησης και εκμετάλλευσης.


Η σχέση μας με αυτά τα ζώα είναι το αποκορύφωμα της απάνθρωπης συμπεριφοράς. Απαξιώσαμε την ύπαρξη τους και εφαρμόζουμε πάνω τους συμπεριφορές βίας, καταπίεσης, εκμετάλλευσης, σφαγής και γενοκτονίας, οι οποίες πέρασαν αυτούσιες και στις ανθρώπινες κοινωνίες και στις σχέσεις μεταξύ των ανθρώπων. Κλείνουμε τα μάτια μπροστά στο μαρτύριο που τους επιβάλλουμε για μια στιγμή απόλαυσης της ζωικής σάρκας ή άλλων ζωικών προϊόντων. Αν ερχόμασταν για λίγο στη θέση τους σίγουρα δεν θα θέλαμε να γίνουμε η τροφή κάποιου, όταν αυτός ο κάποιος μπορεί να τραφεί με κάτι άλλο που δεν θα μας προξενήσει πόνο και θάνατο. Και φτάσαμε στην σημερινή συγκυρία, η οποία είναι συγκλονιστικά τραγική και πρωτοφανής στα χρονικά, για την ασύλληπτη βία του ανθρώπου απέναντι τους, ο οποίος σκοτώνει 55-100 δις ζώα το χρόνο για τροφή, χωρίς να υπολογίζονται τα δις των θαλασσίων ζώων. Με άλλα λόγια καταντήσαμε τον πλανήτη ένα παγκόσμιο γκούλακ-κολαστήριο ζώων.


Αποτύχαμε να καταλάβουμε τα ζώα και την αξία τους και να διδαχτούμε από την σοφία τους. Το κακό που τους έχουμε κάνει είναι απέραντο, είναι τόσο μεγάλο που δεν μπορεί να το χωρέσει ο συλλογικός νους. Ούτε μπορεί να αναιρεθεί. Αλλα μπορεί και πρέπει να σταματήσει. Τώρα!


Είναι η ώριμη απαιτηση του καιρού μας για μια συμπεριφορά αντάξια των υψηλών αξιών και του πολιτισμού μας. Είναι ακόμη η απεγνωσμένη έκκληση των 150 εκατομμυρίων ζώων που σφαγιάζονται κάθε μέρα. Αλλά πολύ περισσότερο είναι η τελική πρόκληση του είδους μας να σεβαστεί την ύψιστη αξία της ζωής και να συνυπάρξει ως φίλος με τα άλλα είδη.


Δεν είναι απαραίτητο να ζούμε εις βάρος των ζώων. Έχουμε την επιλογή για έναν άλλο τρόπο ζωής και μιαν άλλη σχέση με τα ζώα.


Η φιλοσοφία της Χορτοφαγίας είναι απελευθερωτική για την συνείδηση μας και για τα ζώα και όταν οι αξίες της ξυπνήσουν μέσα μας, θα κατανοήσουμε το χρέος μας προς τα ζώα και θα κλείσει για πάντα ο κύκλος της καταπίεσης και της εκμετάλλευσης τους. Και αυτή η μεταμόρφωση μας θα μεταμορφώσει συνολικά τον κόσμο μας.


Χρωστάμε πάρα πολλά στα ζώα. Τους χρωστάμε την ελευθερία που τους στερήσαμε. Τους χρωστάμε τον σεβασμό και την σημασία που τους αξίζει ως θαυμαστά, υπέροχα και μοναδικά όντα. Τους χρωστάμε την αγάπη μας και την φροντίδα μας. Τους χρωστάμε την πραγματική φιλία μας.


Ήρθε ο καιρός να τους τα δόσουμε!