28 December 2006

Συνέντευξη με τον Δρ Janez Drnovsek

Συνέντευξη με τον Δρ Janez Drnovsek, Πρόεδρο της Σλοβενίας

Η συνέντευξη δόθηκε στον δημοσιογράφο Damjan Likar τον Ιανουάριο του 2006 στη Σλοβενική γλώσσα και δημοσιεύτηκε στο Σλοβενικό περιοδικό Svobotitev Zivali


Σε ολόκληρη την ιστορία της ανθρωπότητας έχει υπάρξει μόνο μια χούφτα ξεχωριστών πολιτικών που ήταν χορτοφάγοι και κράτησαν μια σθεναρή στάση υπερ των δικαιωμάτων των ζώων. Ακόμη και σήμερα υπάρχουν πολύ λίγοι. Η Σλοβενία είναι ένα από τα λίγα λαμπερά φώτα στον κόσμο της πολιτικής σήμερα. Δίνοντας αυτή τη συνέντευξη, ο Πρόεδρος Δρ Janez Drnovsek εκφράζει για πρώτη φορά το μήνυμα στο ευρύ κοινό που θα πρέπει να αρχίσει να προβληματίζεται για την αφάνταστη βιαιότητα που ο άνθρωπος επιβάλλει επάνω στα ζώα.



Γιατί γίνατε χορτοφάγος και ποιές αλλαγές παρατηρήσατε κατά συνέπεια;

Επειδή αισθάνομαι ότι η χορτοφαγική τροφή είναι καλύτερη, και υψηλότερης ποιότητας. Τρώμε το κρέας επειδή μεγαλώσαμε μ’αυτό το τρόπο. Είμαι χορτοφάγος για μερικά χρόνια τώρα και πρόσφατα έγινα ολικός χορτοφάγος(
vegan), που σημαίνει ότι δεν τρώω αυγά, γαλακτοκομικά προϊόντα ή γάλα. Υπάρχει αφθονία επιλογής ποικίλων χορτοφαγικών τροφών που είναι επαρκείς για τις ανάγκες μας. Έκανα αυτό το βήμα ακολουθώντας το εσωτερικό μου αίσθημα. Μερικοί θεωρούν ότι η διατροφή vegan είναι πολύ περιορισμένη και βαρετή, κάτι που δεν είναι αληθινό. Μπορεί να έχει πολύ μεγάλη ποικιλία.


Ήταν η σοβαρή ασθένειά σας μερικά χρόνια πίσω ο κύριος λόγος για την αλλαγή της διατροφής σας;

Τότε ήταν¶Τότε όταν άρχισα βαθμιαία να αλλάζω. Το πρώτο βήμα ήταν να κόψω το κόκκινο κρέας, έπειτα τα πουλερικά, κατόπιν τα ψάρια και ούτω καθ’εξής.


Αισθάνεστε καλύτερα, υγιέστερος από πριν;

Αισθάνομαι τέλεια - και οι άλλοι μου λένε ότι έχω πάρα πολλή ενέργεια.


Στην Παγκόσμια Ημέρα Προστασίας των Ζώων (4 Οκτωβρίου) προσκαλέσατε τα μέλη της Ένωσης για την Απελευθέρωση των Ζώων και των Δικαιωμάτων τους για συζητήσεις. Τι συζητήθηκε;

Τους προσκάλεσα κυρίως προκειμένου να δοκιμάσω να περάσω ένα μήνυμα σε ένα ευρύτερο κοινό αυτήν την ημέρα. Δεν¶Δ συνειδητοποιούμε πάντα πώς μεταχειριζόμαστε τα ζώα, πώς τα διαχειριζόμαστε. Είναι κι αυτά ζωντανά πλάσματα. Όπως ανέφερα ήδη, οι άνθρωποι έχουν μια καθορισμένη ιδέα της συμπεριφοράς προς τα ζώα, και ως αποτελέσμα πολύ σπάνια αναρωτιούνται για το τι πραγματικά προκαλούμε. Εάν σκεφτόμασταν για μια στιγμή πώς ο άνθρωπος διαχειρίζεται τα ζώα και τι αντίκτυπο έχει στο ζωικό κόσμο, θα έπρεπε πραγματικά να πούμε ότι δεν είναι καθόλου ανθρώπινος. Σκεφτείτε μονάχα όλα τα σφαγεία και την παραγωγή του βόειου κρέατος ή των πουλερικών, όπου οι συνθήκες για τα ζώα είναι αβίωτες. Τα ζώα μεταφέρονται συχνά στα φορτηγά χωρίς οποιαδήποτε τροφή ή νερό, κάτι που είναι ένας εξαιρετικά σκληρός τρόπος να φέρεσαι σ’αυτά. Δεν είναι ότι οι άνθρωποι που κάνουν αυτό είναι κακοί, απλά δεν σκέφτονται για αυτό. Όταν το τελικό προϊόν είναι μπροστά τους σε ένα πιάτο, δεν σκέφτονται τι ήταν αυτό πριν από και πώς έφτασε ως εκεί.


Άρα και οι ηθικοί λόγοι έπαιξαν επίσης ένα ρόλο στην απόφασή σας να γίνετε χορτοφάγος;

Φυσικά τα ηθικά κίνητρα ήταν παρόντα και επίσης το γεγονός ότι οι άνθρωποι δεν χρειάζονται το κρέας καθόλου. Είναι απλά ο ριζωμένος τρόπος σκέψης και οι συνήθειες μας. Είναι πιθανά πολύ δύσκολο να αλλαχτεί αυτό σε μια στιγμή, αλλά μπορεί να γίνει βαθμιαία. Έτσι το έκανα εγώ.


Έχετε μιλήσει ευθαρσώς στα μέσα ενάντια στην επιχορήγηση της μαζικής εκτροφής ζώων. Ποιός ήταν ο λόγος σας για αυτό;

Πιστεύω ότι είναι ανόητο η κύρια προτεραιότητα της Ευρωπαϊκής Ένωσης να είναι η εκατό τοις εκατό επιχορήγηση της γεωργίας, ειδικότερα των προϊόντων κρέατος. Το γεγονός ότι η ΕΕ επιχορηγεί τη μαζική εκτροφή κρέατος και πουλερικών είναι το πιό αμφισβητήσιμο από ηθική και θρεπτική άποψη. Η ίδια η Φύση μας το υπενθυμίζει αυτό: μέσω της ασθένειας των τρελλών αγελάδων, και πιό πρόσφατα μέσω της πανώλης των χοίρων ή της γρίπης των πουλιών. Είναι προφανές ότι κάτι δεν είναι όπως πρέπει να είναι, κάτι ενοχλεί την ισορροπία της φύσης, και αυτό πρέπει να είναι μια προειδοποίηση προς όλους εμας.

Τα χορτοφαγικά προϊόντα στα καταστήματα είναι ακριβότερα από τα προϊόντα κρέατος, κάτι που δεν ενθαρρύνει τους ανθρώπους να αγοράσουν υγιέστερα τρόφιμα. Νομίζετε ότι περισσότεροι άνθρωποι θα σταματούσαν το κρέας εάν οι χορτοφαγικές επιλογές ήταν φτηνότερες;
Αυτός είναι πιθανά ένας παράγοντας επίσης, αν και πιστεύω ότι ο κύριος λόγος είναι η συνειδητοποίηση. Πάνω απ’όλα¶Π είναι θέμα να ενημερώσουμε τους ανθρώπους για αυτό που συμβαίνει και σε τι συνεισφέρουν. ¶Ν Νομίζω ότι αυτό είναι το κλειδί. Αυτό οδηγεί στη συνέχεια σε αλλαγές στην πολιτική δηλαδή στην αγροτική πολιτική, τις επιχορηγήσεις εκτροφής και τους μελλοντικούς στόχους.
Γιατί να μη διοχετεύσουμε μεγάλα ποσά των χρημάτων στην οργανική,βιολογική καλλιέργεια διαφορετικών προϊόντων όπως τα δημητριακά, τα όσπρια, τα φρούτα και όλα τα προϊόντα που προέρχονται από αυτά, αντί στην μαζική παραγωγή κρέατος;
Αυτό θα ήταν σίγουρα ευγενέστερο για τη φύση, δεδομένου ότι η οργανική παραγωγή προϊόντων σημαίνει ότι κανένα χημικό λίπασμα ή πρόσθετη ουσία δεν χρησιμοποιείται. Θ¶Θα σήμαινε καθόλου ρύπανση στο περιβάλλον και καθόλου χημικές πρόσθετες ουσίες στα τρόφιμά μας.
Προς το παρόν καταναλώνουμε επιβλαβείς και ανθυγειινές χημικές ουσίες στα τρόφιμά μας κάθε ημέρα. Πίσω από αυτό είναι τα συμφέροντα των μεγάλων κατασκευαστών, οι μεσάζοντες με τεράστια κέρδη που είναι πίσω από τον επικρατούντα συγκεντρωτισμό της βιομηχανίας τροφίμων. Εν τούτοις, πιστεύω ότι η συνειδητοποίηση των ανθρώπων συνεχίζει να μεγαλώνει, και μέσα στη χώρα μας και αλλού στην ΕΕ. Οι άνθρωποι ψάχνουν πιο επίμονα τα φυσικά προϊόντα και νομίζω ότι γυρίζουν περισσότερο στη φύση και γίνονται πιό ευαίσθητοι όσον αφορά τα ζώα και τα ζωικά προϊόντα.


Βάσει της εμπειρίας σας, θα συστήνατε στους ανθρώπους να γίνουν χορτοφάγοι;

Εφόσον το εφαρμόζω ο ίδιος, δεν μπορώ να δω το λόγο που δεν θα το σύστηνα σε άλλους. Δεν έχω κανένα παράπονο, όπως έχω ήδη πει: Έχω περισσότερη ενέργεια από όση χρειάζομαι. Άν μη τι άλλο, είμαι ζωντανή απόδειξη ότι μπορείτε να επιζήσετε χωρίς κρέας και προϊόντα κρέατος.



Πώς βλέπετε το γεγονός ότι όλοι πρέπει να καταβάλουμε τις ίδιες συνεισφορές εθνικής ασφάλειας; Είναι ευρέως γνωστό ότι οι χορτοφάγοι είναι πολύ υγιέστεροι και επομένως δεν χρησιμοποιούν τις υγειονομικές υπηρεσίες τόσο συχνά.

Αυτό είναι ένα ευρύτερο πρόβλημα και το όλο σχήμα θα μπορούσε να είναι διαφορετικό. Δεν νομίζω ότι αυτό είναι το βασικό σημείο, καθώς θα πρέπει να υπάρχει κάποια αλληλεγγύη μέσα στο σύστημα υγείας, όπου οι υγιείς άνθρωποι βοηθούν εκείνους που είναι αδιάθετοι. Εντούτοις είναι αλήθεια, ότι ο καθένας είναι αρμόδιος για την υγεία του. Εάν καταναλώναμε λιγότερο τα επιβλαβή και ανθυγειινά τρόφιμα, θα ελαττώναμε αρκετά το οικονομικό βάρος στην υγειονομική υπηρεσία μας. Φυσικά δεν είναι προς το συμφέρον του καθενός να συμβεί κάτι τέτοιο. Τι θα συνέβαινε στη φαρμακευτική βιομηχανία, τις τεράστιες πολυεθνικές επιχειρήσεις που κερδίζουν δισεκατομμύρια από τους αρρώστους;


Ποια είναι η άποψή σας σχετικά με το κυνήγι;

Το κυνήγι από την άποψη της δολοφονίας των ζώων και ως σπορ δεν είναι βεβαίως ένα ηθικό θέμα. Εάν αναφέρεστε στο μέρος της δραστηριότητας του κυνηγιού που φροντίζει τη συντήρηση της φύσης, του περιβάλλοντος και των άγριων ζώων, παραδείγματος χάριν βοηθώντας με τη σίτιση το χειμώνα - αυτό το μέρος είναι πολύ χρήσιμο. Το κυνήγι που εξυπηρετεί απλά το σκοπό του ως μια μορφή σωματικής δραστηριότητας και της επιθυμίας να σκοτώσεις, φαίνεται σε μένα να είναι απολύτως ανήθικο.

Ποιά η άποψή σας για τα πειράματα σε ζωντανά ζώα;
Αυτό είναι ένα καλά γνωστό δίλημμα στη Μεγάλη Βρετανία που πρόσφατα ήρθε στην πρώτη γραμμή της πολιτικής στην Ευρώπη επίσης. Πρέπει να αναρωτηθούμε κατά πόσο θα το θέλαμε εάν είμασταν εμείς τα υποκείμενα τέτοιων πειραμάτων. Κατά τη διάρκεια του δεύτερου παγκόσμιου πολέμου ο πατέρας μου ήταν κρατούμενος στο στρατόπεδο συγκέντρωσης του
Dachau, όπου υποβλήθηκε σε τέτοια ιατρικά πειράματα από τους Γερμανούς, μαζί με χιλιάδες άλλους ανθρώπους. Δεν του άρεσε καθόλου. Αν και μερικοί άνθρωποι υποστηρίζουν ότι η δοκιμή στα ζώα είναι απαραίτητη για την πρόοδο της επιστήμης, είμαι βέβαιος ότι στις περισσότερες περιπτώσεις μπορούν να χρησιμοποιηθούν εναλλακτικές μέθοδοι χωρίς την ανάγκη για τη ζωική δοκιμή.


Από πού νομίζετε ότι προέρχεται η βάναυση μεταχείριση των ζώων;

Προέρχεται από το χαμηλό επίπεδο συνειδητοποίησης των ανθρώπων.



Και εξετάζοντας το ιστορικά;

Είναι δύσκολο να επισημανθεί ο ακριβής χρόνος στην ιστορία. Βασικά, είναι θέμα σεβασμού της ζωής γενικά. Τα ζώα είναι ζωντανά πλάσματα με συναισθήματα. Ο καθένας που έχει ένα κατοικίδιο ζώο ξέρει ότι τα ζώα έχουν συναισθήματα. Οι θρησκείες μιλούν συχνά για το σεβασμό της ζωής, αλλά εννοούν μόνο την ανθρώπινη ζωή και μερικές φορές ούτε ακόμη και αυτή. Κοιτώντας πίσω, για μεγάλο διάστημα του Μεσαίωνα οι Καθολικοί διακήρυσσαν ότι οι ερυθρόδερμοι Ινδιάνοι, που υποδουλώθηκαν από τους Ισπανούς και τους Πορτογάλους, δεν είχαν ψυχή. Αυτό σήμανε ότι δεν έπρεπε να αντιμετωπίζονται ως ζωντανά πλάσματα με συναισθήματα. Σε κάποια άλλη χρονική στιγμή άλλαξαν γνώμη και διακήρυσσαν ότι οι μαύροι άνθρωποι δεν είχαν ψυχή. Αιώνες μαύρης σκλαβιάς ακολούθησαν. Όλο αυτό συνέβη με την ευλογία της εκκλησίας. Σήμερα, κανένας δεν το δέχεται αυτό πια. Μπορούμε να δούμε πώς η συνειδητοποίηση των ανθρώπων αλλάζει στη διάρκεια της ιστορίας, παρά τις αντιτιθέμενες απόψεις από ορισμένους θεσμούς ή κανόνες στη διάρκεια κάποιων εποχών.

Είναι σχεδόν Χριστούγεννα. Για εκατομμύρια ανθρώπων αυτό είναι καιρός ευτυχίας, αγάπης και ειρήνης. Για τα εκατομμύρια των ζώων, εντούτοις, είναι καιρός φοβερής σκληρότητας στη σφαγή τους έτσι ώστε τα πιάτα μας να είναι γεμάτα σφάγια. Και όλο αυτό για να γιορτάσουμε τη γέννηση ενός ατόμου που αγάπησε τα ζώα, τα προστάτευε και δεν τα σκότωνε. Ποια είναι η άποψή σας σχετικά με αυτό;

Ο Ιησούς θα γύριζε πιθανά στον τάφο του εάν ήξερε ότι μια μαζική σφαγή των ζώων πραγματοποιείται κάθε χρόνο στο όνομά του. Το μήνυμά του βασίστηκε στον απόλυτο σεβασμό της ζωής και είναι πολύ δύσκολο να φανταστούμε ότι θα δεχόταν εκατομμύρια ζωντανά πλάσματα να δολοφονούνται προς τιμή του.

Γνωρίζετε ότι όλοι οι χορτοφάγοι (συμπεριλαμβανομένου και εσας) είναι αναθεματισμένοι από την εκκλησία και καταδικάζονται στην αιώνια κόλαση;
Είναι ευτυχές που οι άνθρωποι που το λένε αυτό δεν αποφασίζουν ποιος πηγαίνει στην κόλαση και ποιος όχι.


Όλοι οι παγκόσμιοι ηγέτες συνεχώς υπογραμμίζουν τις προσπάθειές τους για την παγκόσμια ειρήνη. Νομίζετε ότι η ειρήνη συνδέεται με τη σχέση μας με τα ζώα και την θρέψη των ανθρώπων χωρίς την ανάγκη για δολοφονία και αιματοχυσία; Ή μήπως ισχύει αυτό που δήλωσε ο
Tolstoy: " Όσο υπάρχουν σφαγεία θα υπάρχουν πόλεμοι".
Εάν η συνειδητοποίηση κάποιου είναι ιδιαίτερα αναπτυγμένη δεν θα σκοτώσουν ή θα είναι σκληροί στα ζώα. Είναι επίσης λιγότερο πιθανό ότι ένα τέτοιο άτομο θα πήγαινε στον πόλεμο και θα σκότωνε ανθρώπους για να αποκομίσει ένα πλεονέκτημα. Οι άνθρωποι που δεν σκοτώνουν και δεν τρώνε ζώα έχουν μεγαλύτερη πιθανότητα να βρουν ένα τρόπο να ζήσουν με ειρήνη και αρμονία. Όλα είναι αλληλένδετα στη συνείδηση κάποιου. Εάν το επίπεδο συνειδητοποίησης είναι αρκετά υψηλό, το ένα οδηγεί στο άλλο. Το να κάνουμε τους ανθρώπους πιό ενήμερους είναι το κλειδί.


Πώς το βλέπουν αυτό οι πολιτικοί του κόσμου;

Οι πολιτικοί του κόσμου δεν είναι περισσότερο ή λιγότερο ενήμεροι για αυτό από τους περισσότερους ανθρώπους. Έχω παρατηρήσει ότι σε πολλές περιπτώσεις οι απλοί άνθρωποι ξεπερνούν τους πολιτικούς. Εάν πάρουμε τις μη κυβερνητικές οργανώσεις στην Ευρώπη για παράδειγμα - υπερασπίζονται θέματα που δεν είναι ακόμα προτεραιότητες για τους πολιτικούς, είτε πρόκειται για τη μεταχείριση των ζώων μας, τη προστασία του περιβάλλοντος ή την αλλαγή του κλίματος. Αυτή η ώθηση για αλλαγή προέρχεται από τα συνηθισμένα μέλη της κοινωνίας. Όταν μια κρίσιμη μάζα ανθρώπων δέχεται μια ιδέα, όταν η πλειοψηφία των ανθρώπων προσδοκά και απαιτεί αλλαγή, μόνο τότε η πολιτική θα αποκριθεί. Δυστυχώς, οι πολιτικοί δεν είναι συχνά αυτοί που θα ενθαρρύνουν άλλους, αλλά αντ' αυτού ακολουθούν την κοινή γνώμη της στιγμής. Μόνο όταν βλέπουν ότι είναι απίθανο να επανεκλεγούν επαναξιολογούν τις προτεραιότητές τους προς εκείνες που έχουν σπουδαιότητα για τους πολίτες τους.
Ο Tolstoy είναι μόνο ένα από πολλά "μεγάλα μυαλά" της ανθρωπότητας που μίλησε δημόσια για τη χορτοφαγία. Επιτρέψτε να ονομάσω μερικά: Πυθαγόρας, Leonardo Da Vinci, Nikola Tesla, Αλβέρτος Einstein, και Mahatma Ghandi... Αυτοί οι άνθρωποι αναγνωρίζονται για το μεγάλο εργο τους και τα επιτεύγματα τους, και συχνά αναφέρονται σε αναγνώριση της μεγαλοφυίας τους. Γιατί νομίζετε ότι η ανθρωπότητα είναι κωφή προς τη σκέψη αυτών των μεγάλων ανθρώπων που αφορά τα ζώα και τη χορτοφαγία; Ένα παράδειγμα αυτού είναι η άποψη του Αλβέρτου Einstein "ότι τίποτα δεν θα αυξήσει τις πιθανότητες επιβίωσής μας στη Γη τόσο σημαντικά όσο η στροφή στη χορτοφαγική διατροφή." Πώς θα σχολιάζατε αυτή τη ρήση από τον μεγαλοφυή φυσικό;

Σίγουρα¶Σί οι πιθανότητες της μακροπρόθεσμης επιβίωσης της ανθρωπότητας θα αυξάνονταν. Όλα συνδέονται. Τα τρόφιμα καλύτερης ποιότητας συνδέονται με ένα πιό υψηλό επίπεδο συνειδητοποίησης κατά κάποιο τρόπο. Είναι μια παράλληλη διαδικασία: εάν μπορούμε να κάνουμε το ένα, μπορούμε να κάνουμε το άλλο. Εντούτοις, είναι αδικαιολόγητο να περιμένουμε ανθρώπους με χαμηλότερα επίπεδα συνειδητοποίησης, που είναι σκληροί στα ζώα, να σταματήσουν τους πολέμους, να σταματήσουν να εκμεταλλεύονται άλλους, να βοηθήσουν να ξεριζωθεί η παγκόσμια γτώχεια. Εν ολίγοις: εφ' όσον το επίπεδο συνείδησης είναι χαμηλό, όλες οι διαφωνίες στον κόσμο σήμερα θα παραμένουν και ενδεχομένως θα αυξηθούν μέχρι το σημείο αφανισμού των ανθρώπων.


Είναι οι άνθρωποι που λένε ότι αγαπούν τα ζώα, αλλά τρώνε κρέας, πραγματικοί ζωόφιλοι;

Νομίζω¶Ν ότι αυτοί οι άνθρωποι αγαπούν τα ζώα, τα κατοικίδια ζώα τους, αλλά κάπως αυτόματα τρώνε άλλα ζώα. Εάν κάποιος έφερνε μια αγελάδα στην κουζίνα τους και τους έλεγε ότι θα σκοτωνόταν έτσι ώστε να μπορούν να έχουν μια μπριζόλα, θα το σκέφτονταν πιθανά δύο φορές. Τα προϊόντα κρέατος είναι τόσο αλλαγμένα στην εμφάνιση από η βιομηχανία κρέατος που οι άνθρωποι δεν τα συνδέουν με τα πραγματικά ζώα.



Μερικές κυρίες φορούν γούνα το χειμώνα. Ποια είναι η άποψή σας σχετικά με αυτό το μέρος της βιομηχανίας μόδας;

Πάλι είναι ένα θέμα συνειδητοποίησης των ανθρώπων. Οι άνθρωποι συχνά δέχονται αυτόματα ορισμένα πρότυπα συμπεριφοράς χωρίς να τα αμφισβητούν. Μόνο όταν θέσετε ερωτηματικά για κάτι, μπορείτε να αλλάξετε την άποψή σας και να γίνετε πιό ενήμεροι για αυτό που αγοράζετε.



Από πού παίρνουν οι άνθρωποι το δικαίωμα να θανατώσουν, να φυλακίζουν και να βασανίζουν ζώα και την ίδια στιγμή να απαιτούν ειρήνη και δικαιώματα για τους ίδιους; Εγκρίνεται κάτι τέτοιο από το σύνταγμα;

Δεν εγκρίνεται υπό αυτήν τη μορφή, αλλά φυσικά οι δικηγόροι και οι νομοθέτες θα σας πουν ότι δεν είναι απαγορευμένο και επομένως υποτίθεται πράγματι ότι είναι νόμιμο.


Έχω ακούσει από μια ανεπίσημη πηγή ότι ακόμη και το σκυλί σας ο
Brodi είναι χορτοφάγος. Είναι αλήθεια αυτό;
¶ΘαΕίστε καλά ενημερωμένοι. Θα ήταν καλύτερα να τον ρωτούσατε προσωπικά. Δεν είμαι εξουσιοδοτημένος να απαντήσω στο όνομά του.(γελώντας)