07 December 2006


ΥΓΕΙΑ ΜΕΣΩ ΤΗΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ


του
Dr. Joel Robbins *

Μετάφραση από τη σελίδα

http://www.healthfree.com/nutritional_power_robbins.html





ΕΙΣΑΓΩΓΗ:

Εάν ρίξουμε μια τίμια ματιά στη φύση, θα παρατηρήσουμε ότι τρία πράγματα είναι παρόντα:


1) Η φύση ακολουθεί καθορισμένους νόμους που δεν υπόκεινται σε άποψη ή διαφορά

2) Κάθε πτυχή της ζωής αντανακλάται από τη φύση.

3) Η φύση κυβερνάται από το νόμο του ΑΙΤΙΟΥ και του ΑΙΤΙΑΤΟΥ.


Εάν έχουμε παραβιάσει έναν φυσικό νόμο, τότε έχουμε δημιουργήσει μια Αιτία, για την οποία θα υποφέρουμε μια Επίπτωση.


Η άγνοια από εμας των νόμων της Φύσης δεν αλλάζει αυτούς τους νόμους.


Υπάρχουν δύο λόγοι για την ασθένεια ή την έλλειψη υγείας :

1) Άγνοια

2) Τεμπελιά


Στον τομέα της υγείας, υπάρχουν μερικοί καλοί κανόνες να ακολουθήσουμε για να επιτύχουμε υγεία.

1) Ακολουθήστε τους νόμους της φύσης

2) Αφήστε την αλήθεια να είναι η αυθεντία σας και όχι η αυθεντία να είναι η αλήθεια σας.


Ένας από τους νόμους της φύσης είναι ότι η έμφυτη νοημοσύνη του σώματος προσπαθεί να κρατήσει το σώμα ζωντανό, ανεξαρτήτως κόστους. Το "κόστος" είναι αυτό που αποκαλούμε "ασθένεια". Η ασθένεια είναι η προσπάθεια του σώματος να μας κρατήσει ζωντανούς.


ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ ΤΡΟΦΗ;


Το σώμα θα μας κρατήσει ζωντανούς και υγιείς υπό τον όρο ότι το ταϊ'ζουμε τη "πραγματική τροφή".

Η πραγματική τροφή είναι τροφή που είναι συμβατή με το σώμα. Αυτή σε καμμία περίπτωση δεν παίρνει από το σώμα, αλλά συμβάλλει στην ενίσχυση της υγείας και τη διατήρηση της ζωής. Δεν περιέχει τίποτα που είναι επιβλαβές, τοξικό ή μη-χρησιμοποιήσιμο από το σώμα.


Η πραγματική τροφή καθορίζεται για μας από τη φύση ως εξής:

1) Κάτι φαγώσιμο που μεγαλώνει από τη φύση – από το Βασίλειο των Φυτών


2) Τροφές που μπορούν να φαγωθούν χωρίς να έχουν υποστεί επεξεργασία με

οποιοδήποτε τρόπο.


3) Τροφές που φτάνουν σε μας από τη φύση ως "πλήρεις συσκευασίες", δηλαδή περιέχουν

εκ του φυσικού τους όλα τα απαραίτητα που χρειάζεται το σώμα για να τα επεξεργαστεί

και να τα αφομοιώσει.


ΓΙΑΤΙ ΤΡΩΜΕ ΤΡΟΦΗ;


Οι μόνες ιδιότητες τροφής που απαιτεί το σώμα σε μια πλήρη συσκευασία είναι οι ακόλουθες:


ΓΛΥΚΟΖΗ, ΠΡΩΤΕΪΝΗ, ΛΙΠΑΡΑ ΟΞΕΑ, ΜΕΤΑΛΛΑ, ΒΙΤΑΜΙΝΕΣ, ΕΝΖΥΜΑ, ΝΕΡΟ.


Εάν όλα αυτά τα συστατικά είναι στην τροφή, τότε η τροφή είναι πλήρης. Εάν οποιαδήποτε από αυτά λείπουν, η τροφή δεν είναι "πραγματική τροφή ".


Η Πραγματική Τροφή παρέχεται από τη Φύση σε αυτήν την μορφή ως ωμά φρούτα και λαχανικά.


Τα ωμά φρούτα και λαχανικά περιέχουν όλα τα προαναφερθέντα μέρη. Εάν τα τρόφιμα έχουν υποβληθεί σε επεξεργασία, έχουν μαγειρευτεί ή έχουν αλλάξει με οποιοδήποτε τρόπο ώστε να αλλαχτούν ή να αποβληθούν οποιαδήποτε από τα ανωτέρω συστατικά, δεν είναι πλέον "Πραγματική Τροφή " όσον αφορά το Ανθρώπινο Σώμα.


ΤΑ ΦΥΤΑ ΕΙΝΑΙ Η ΠΗΓΗ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗΣ ΤΡΟΦΗΣ ΓΙΑ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΜΟΡΦΕΣ ΖΩΗΣ

Το βασίλειο των Φυτών χρησιμοποιεί την ηλιοφάνεια, το διοξείδιο του άνθρακα, το οξυγόνο, το νερό και τα οργανικά μέταλλα στη διαδικασία της φωτοσύνθεσης για να τραφούντα τα ίδια και να αναπτυχθούν. Το αποτέλεσμα είναι ένα ζωντανό φυτό (τροφή για τα ζώα) που περιέχει:

γλυκόζη

πρωτεϊ'νη

λιπαρά οξέα

οργανικά μέταλλα

οργανικά ένζυμα (βιταμίνες)

νερό (καθαρό)


Ανόργανο Μετάλλο από τη Γη + Φωτοσύνθεση = Οργανικά Μέταλλα από Φυτά που παρέχουν Πρωτεΐνη και Ένζυμα για τα ζώα και τους ανθρώπους.


Το ζωικό βασίλειο δεν έχει τη δυνατότητα να κάνει φωτοσύνθεση, επομένως πρέπει να στηριχθεί στο βασίλειο των φυτών να του ετοιμάσει τη τροφή του.


Οποιαδήποτε μορφή επεξεργασίας των τροφών της φύσης (όπως παστερίωση, μαγείρεμα, πρόσθεση συντηρητικών, κ.λπ....) σπάει τους δεσμούς μεταξύ των συστατικών των τροφών και των συνημμένων ενζύμων τους καθώς επίσης καταστρέφει και το ένζυμο. Το αποτέλεσμα είναι ανόργανα ή μετουσιωμένα συστατικά τροφών και έτσι ανόργανη τροφή.


Το ένζυμο πρέπει να είναι ζωντανό και συνδεμένο με το μέταλλο ή το συστατικό τροφής για να μπορέσει το σώμα να το χρησιμοποιεί. Το ένζυμο ενεργεί ως "διαβατήριο" για να μπει το μέταλλο στο κύτταρο του σώματος και βοηθά στη χρησιμοποίηση αυτού του μετάλλου από το κυττάρο. Οι ωμές τροφές είναι ζωντανές και έτσι παράγουν ζωή στο σώμα. Επειδή έχουν άθικτα τα ένζυμα είναι οργανικές. Τα ένζυμα είναι καταλύτες - ουσίες που βοηθούν το σώμα να εργαστεί αποτελεσματικότερα στη αξιοποίηση των τροφών για το σκοπό της διατήρησης της ζωής.


Ένα παράδειγμα ανόργανης ουσίας είναι το επιτραπέζιο αλάτι. Είναι απλά νάτριο και χλωρίδιο. Κανένα ένζυμο, κατά συνέπεια αυτό είναι νεκρό και το σώμα δεν μπορεί να το χρησιμοποιήσει. Οι οργανισμοί μας δεν μπορούν να συνάψουν ένζυμα σε ανόργανες ουσίες, παρά με πολύ μεγάλο κόστος. Είναι μόνο το βασίλειο των φυτών, μέσω της διαδικασίας της φωτοσύνθεσης, η οποία μπορεί να συνδέσει τα ένζυμα σε ανόργανα στοιχεία και να τα κάνει ζωντανά ή οργανικά.


Όσο περισσότερο επεξεργαζόμαστε τις τροφές, τόσο λιγότερο θρεπτική αξία διατηρούν. Αυτό συμβαίνει επειδή οι τροφές είναι ζωντανές οργανικές τροφές. Τα επεξεργασμένα τρόφιμα, σε διάφορους βαθμούς, είναι ανόργανα ή "νεκρά" τρόφιμα.


Η παρακάτω είναι η ιεραρχία προετοιμασίας των τροφίμων που αρχίζει στην κορυφή χωρίς καθόλου προετοιμασία αφήνοντας τα τρόφιμα με την πλήρη περιεκτικότητα των θρεπτικών συστατικών τους, και τελειώνει στο κατώτατο σημείο με την επεξεργασία, καθιστώντας τα τρόφιμα νεκρά και άχρηστα στο σώμα - ελάχιστη ή καμία θρεπτική αξία δεν διατηρείται:


ΩΜΑ και ΟΛΟΚΛΗΡΑ(ΠΛΗΡΗ)

ΑΠΟΧΥΜΩΣΗ και κατανάλωση αμέσως.

Μόλις το δέρμα των φρούτων ή των λαχανικών σπάσει, το οξυγόνο συνδυάζεται με τα ένζυμα και τα σκοτώνει (αυτή η διαδικασία ονομάζεται "οξείδωση")


ΑΦΥΔΑΤΩΜΕΝΑ ή ΑΠΟΞΗΡΑΜΕΝΑ

Χάνεται το 2-5% της θρεπτικής αξίας.

Αποξηραμένα χωρίς χημικές ή πρόσθετες ουσίες.

Οι μάρκες ξηρών καρπών του εμπορίου περιέχουν διοξείδιο του θείου- εξαίρεση: σταφίδες)


ΠΑΓΩΜΕΝΑ

πρόσφατα κομμένα που παγώνονται αμέσως

Χάνεται το 5-30% της θρεπτικής αξίας


ΒΡΑΣΜΕΝΑ στον ατμό

Χάνεται το 15 - 60% της θρεπτικής αξίας.

Βρασμένα στον ατμό σημαίνει ότι το πράσινο φασόλι είναι ακόμα λίγο τριζάτο (εάν είναι μαλακό λίωμα, τότε είναι μαγειρεμένο)


ΜΑΓΕΙΡΕΜΕΝΑ

ψημένα, ψημένα στη σχάρα, βραστά, ψημένα στο γκρίλ, βρασμένα στον ατμό πάρα πολύ, κονσερβοποιημένα στο σπίτι.

Π.χ το πράσινο φασόλι είναι μαλακό λιώμα.

Χάνεται το 40 -100% της θρεπτικής αξίας, ανάλογα με το πόση ώρα μαγειρεύεται


ΜΑΓΕΙΡΕΜΕΝΑ ΠΕΡΙΣΣΕΥΜΑΤΑ ΣΤΟ ΦΟΥΡΝΟ ΜΙΚΡΟΚΥΜΑΤΩΝ

Χάνεται το 90 - 99% της θρεπτικής αξίας


ΚΟΝΣΕΡΒΟΠΟΙΗΜΕΝΑ ΤΡΟΦΙΜΑ ΤΟΥ ΕΜΠΟΡΙΟΥ

ΤΗΓΑΝΙΣΜΕΝΑ ΤΡΟΦΙΜΑ

ΤΡΟΦΙΜΑ με ΠΡΟΣΘΕΤΕΣ ΟΥΣΊΕΣ

Αυτά όχι μόνο έχουν χάσει το 100% της θρεπτικής αξίας τους, αλλά έχουν και τοξίνες που έχουν προστεθεί πάνω τους


Το Εγχειρίδιο Ιατρικής Φυσιολογίας του
Arthur C. Guyton, M.D., πιθανόν το πιο αναγνωρισμένο βιβλίο ανθρώπινης φυσιολογίας δηλώνει: "... η ρύθμιση της συγκέντρωσης ιόντων υδρογόνου (pH ή όξινη/αλκαλική ισορροπία) είναι μια από τις σημαντικότερες πτυχές της ομοιόστασης(homeostasis). " (Ομοιόσταση είναι η δυνατότητα ή η τάση ενός οργανισμού ή ενός κυττάρου να διατηρήσει την εσωτερική του ισορροπία με τη ρύθμιση των φυσιολογικών διαδικασιών του.)


Ορισμοί:


pH = μέτρο για το το πόσο όξινη ή πόσο αλκαλική είναι μια ουσία

κλίμακα pH = κλίμακα μέτρησης της οξύτητας και της αλκαλικότητας.




Όλες οι χημικές διαδικασίες έχουν ένα ιδανικό pH στο οποίο είναι οι αποδοτικότερες. Παραδείγματος χάριν το σώμα λειτουργεί καλύτερα με μια εσωτερική χημεία που είναι ελαφρώς αλκαλική (pH 7,0 έως 8.0). Το pH του αίματος είναι ακόμα πιό συγκεκριμένο:

Αίμα ph 7.4 = Κανονικό 7.2 = Θάνατος

Η εσωτερική χημεία των σωμάτων μας λειτουργεί σε ένα αλκαλικό περιβάλλον. Το αίμα μας πρέπει να διατηρήσει ένα pH 7,4. Εάν πέσει κάτω από αυτό στο 7,2 πεθαίνουμε.



Τα κύτταρα του σώματος σε υγεία είναι αλκαλικά.
Στην ασθένεια το
pH του κυττάρου είναι κάτω από 7,0. Όσο περισσότερο όξινα γίνονται τα κύτταρα, τόσο πιό άρρωστοι είμαστε και αισθανόμαστε. Τα κύτταρα δεν θα πεθάνουν έως ότου το pH τους πέσει περίπου στο 3.5. Οι οργανισμοί μας παράγουν οξύ ως υποπροϊόν του κανονικού μεταβολισμού. Αυτό είναι το αποτέλεσμα των οργανισμών μας που καίνε ή που χρησιμοποιούν αλκαλικά για να παραμείνουν ζωντανοί. Δεδομένου ότι οι οργανισμοί μας δεν κατασκευάζουν αλκαλικά, πρέπει να τους τα παρέχουμε από μια εξωτερική πηγή για να μας προστατέψει από το να γίνουμε όξινοι και να πεθάνουμε.


Τα τρόφιμα είναι ο τρόπος αναπλήρωσης αλκαλικών στο σώμα. Ο κύριος καθοριστικός παράγοντας των αλκαλικών είναι τα οργανικά μέταλλα. Κάποιος μπορεί να εξισώσει τα οργανικά μέταλλα με τα αλκαλικά για να το καταλάβει καλύτερα. Οι τροφές είναι δύο τύπων, όξινες ή αλκαλικές. Αυτό αναφέρεται στον τυπο της τέφρας των τροφών. (Που σημαίνει ο τύπος υπολείμματος που παραμένει μετά από την πέψη και την επεξεργασία των τροφών). Είναι όξινη, ή είναι αλκαλική; Εάν υπάρχει όξινο υπόλειμμα (ανόργανα οξέα), το σώμα πρέπει να εξουδετερώσει αυτό το οξύ για να προστατέψει το αίμα από το να γίνει όξινο. Το οξύ εξουδετερώνεται με αλκαλικό.


Ιδανικά υπάρχουν επαρκή αλκαλικά στη διατροφή για να γίνει αυτό. Εντούτοις, εάν δεν υπάρχουν, το σώμα πρέπει να εξαγάγει αλκαλικά από τα κύτταρα του για να εξουδετερώσει το οξύ. Αυτό, φυσικά, αναγκάζει τα κύτταρα να γίνουν όξινα, και έτσι ασθενή. Επειδή οι οργανισμοί μας είναι μια αλκαλική οντότητα, προκειμένου να διατηρηθεί η υγεία, η πλειοψηφία της διατροφής μας πρέπει να αποτελείται από τροφές αλκαλικής τέφρας.


Μπορούμε να παραμείνουμε σε υγεία με την κατανάλωση μιας διατροφής που είναι 70-80% αλκαλική και 20-30% όξινη. Όσο πιό αλκαλική τόσο καλύτερα. Εάν γίνουμε πάρα πολύ αλκαλικοί με την κατανάλωση μιας πλειοψηφίας αλκαλικών τροφίμων, θα χάσουμε την όρεξή μας και αυτόματα θα θελήσουμε να κάνουμε νηστεία, και στο μεταξύ τα κανονικά όξινα μεταβολικά υποπροϊόντα θα επιστρέψουν το
pH του σώματος πίσω σε κανονικά επίπεδα. Είναι ενδιαφέρον να σημειωθεί ότι μερικές τροφές που είναι κατάλληλες ως πραγματικά τροφή έχουν μια όξινη αντίδραση τέφρας. Αυτός είναι πιθανώς ο τρόπος της φύσης να διατηρεί την ισορροπία έτσι ώστε ο καταναλωτής πραγματικών τροφών να μην γίνεται πάρα πολύ αλκαλικός. Επίσης σημειώστε ότι το όξινο περιεχόμενο αυτών των όξινων πραγματικών τροφών τέφρας είναι πολύ χαμηλό και περιέχει επίσης πολύτιμες θρεπτικές ουσίες που μπορούν να χρησιμοποιηθούν από το σώμα.


Πρακάτω είναι ένα διάγραμμα με όξινες και αλκαλικές τροφές.


Όξινη/αλκαλική ισορροπία

Η διαίρεση των τροφών σε κατηγορίες όξινης τέφρας και αλκαλική τέφρας θα ήταν γενικά η ακόλουθη:

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Τα τρόφιμα στην στήλη όξινη τέφρας παρατίθενται κατά σειρά από το λιγότερο οξύ στο περισσότερο οξύ και στην στήλη αλκαλική τέφρας, τα τρόφιμα παρατίθενται κατά σειρά από το πιό αλκαλικό εως το πιό ελάχιστα αλκαλικό.


ΟΞΙΝΗ ΤΕΦΡΑ

· ΜΕΡΙΚΑ ΩΜΑ ΦΡΟΥΤΑ ΚΑΙ ΛΑΧΑΝΙΚΑ (βακκίνια, δαμάσκηνα, κολοκύθι)

· ΟΛΟΚΛΗΡΑ ΔΗΜΗΤΡΙΑΚΑ - ΜΑΓΕΙΡΕΜΕΝΑ

· ΠΟΛΥ ΨΗΜΕΝΑ ΦΡΟΥΤΑ/ΛΑΧΑΝΙΚΑ

· ΓΑΛΑΚΤΟΚΟΜΙΚΑ (τυρί, αυγά, γάλα, κ.λπ...)

· ΖΑΧΑΡΗ ΚΑΙ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΜΕΝΑ ΔΗΜΗΤΡΙΑΚΑ

· ΑΣΠΡΟ ΚΡΕΑΣ (ψάρια, πτηνά) ωμό, μέτρια ψημένο, καλοψημένο

· ΚΟΚΚΙΝΑ ΚΡΕΑΤΑ (βόειο κρέας, χοιρινό κρέας, πρόβειο κρέας) ωμό, μέτρια ψημένο, καλοψημένο

· ΧΟΡΤΑΡΙΚΑ, ΚΑΡΥΚΕΥΜΑΤΑ, ΠΙΚΑΝΤΙΚΑ ΤΡΟΦΙΜΑ (σκόρδο, καυτά πιπέρια, κρεμμύδια, χρένο, κ.λπ.)

· ΤΗΓΑΝΙΣΜΕΝΑ ΤΡΟΦΙΜΑ

· ΚΑΦΕΣ, ΤΣΑΙ, ΑΛΑΤΙ, ΑΛΚΟΟΛ,ΦΑΡΜΑΚΑ & ΟΥΣΙΕΣ, ΚΑΠΝΟΣ


ΑΛΚΑΛΙΚΗ ΤΕΦΡΑ

· ΩΜΑ ΦΡΟΥΤΑ

· ΑΠΟΞΗΡΑΜΕΝΑ ΦΡΟΥΤΑ

· ΠΑΓΩΜΕΝΑ ΦΡΟΥΤΑ/ΛΑΧΑΝΙΚΑ

· ΕΛΑΦΡΙΑ ΒΡΑΣΜΕΝΑ στον ατμό ΦΡΟΥΤΑ & ΛΑΧΑΝΙΚΑ

· ΩΜΟΙ ΞΗΡΟΙ ΚΑΡΠΟΙ(αμύγδαλα, πεκάν, τα δυτικά ανακάρδια, κ.λπ.)

· ΒΛΑΣΤΗΜΕΝΑ ΔΗΜΗΤΡΙΑΚΑ

Η μέση αμερικανική διατροφή αποτελείται από: 20-30% αλκαλικά τρόφιμα, ενώ η διατροφή θα πρέπει να αποτελείται από τουλάχιστον: 70-80% ΑΛΚΑΛΙΚΑ ΤΡΟΦΙΜΑ & 20-30% ΟΞΙΝΑ ΤΡΟΦΙΜΑ. Δεν είναι ασυνήθιστο για το μέσο Αμερικανό να περάσει 7 έως 14 ημέρες χωρίς κατανάλωση ΟΠΟΙΩΝΔΗΠΟΤΕ αλκαλικών τροφίμων.

*
Ο Δρ Joel Robbins έκανε την προπτυχιακή εργασία του στο SAN Jacinto College στο Χιούστον, Tέξας. Το 1978 αποφοίτησε από το Χειροπρακτικό Κολλέγιο του Κλήβελαντ στο Κάνσας, με πτυχίο Χειροπρακτικού, (DC). Έκανε την πρακτική του στην Κλινική Διατροφή και πήρε πτυχίο Φυσιοπαθητικού (ND) από το Αγγλο-αμερικανικό Ίδρυμα Θεραπείας Χωρίς Φάρμακα. Ο Δρ Robbins πήρε πτυχίο ιατρικής (MD) από τη σχολή ιατρικής του British West Indies College. Από το 1978 εξασκεί το πρόγραμμα του Υγεία και Ευεξία στην Tούλσα,Οκλαχόμα. Ο στόχος του είναι να βρεί την αλήθεια όσον αφορά την υγεία και την ασθένεια και έπειτα να περάσει αυτήν την γνώση στους ειλικρινείς αναζητητές υγείας, έτσι ώστε και αυτοί να μπορούν επίσης να έχουν το δώρο της υγείας.